Az európai szólásszabadságon taposó majom lett a török elnökből a legnagyobb holland napilap címlapján

külföld
2016 április 25., 16:53
comments 91

A hétvégén azzal a váddal tartoztattak le egy holland újságírót Törökországban, hogy sértegette az ország elnökét, Recep Tayyip Erdogant.

Erre válaszul a legolvasottabb holland napilap, a De Telegraaf egy egész oldalas karikatúrával válaszolt, amin főemlősként ábrázolták a török elnököt.

A rajzon alul felbukkan a megvádolt újságíró, a török származású Ebru Umar is. A főemlős Erdogan egy majomszikla elnevezésű sziklán áll. Ezt Hollandiában a holland külügyminisztériumra szokás mondani, de használják egy olyan helyre is, ahol egy nagy hatalmú, domináns személy tartózkodik.

link Forrás

Umart a Twitter-posztjai miatt vették őrizetbe. Egy nappal később szabadon engedték, de nem hagyhatja el Törökországot, amíg a vizsgálat zajlik ellene.

Törökországban az utóbbi időben Erdogan és pártja nagyon durva támadást indított a szólás- és sajtószabadság ellen. És ez már az Európai Unióba is elért, Németországban Angela Merkel egyezett bele, hogy eljárás induljon a német humorista, Jan Böhmermann ellen, aki tévéadásban szidta Erdogant.

A döntés hatására hatalmas vita indult, gyakori vélemények szerint az európai vezetők nem mernek jelenleg nemet mondani Erdogannak, mivel a Törökországgal kötött megállapodás jelenleg az egyetlen létező verziója a menekültválság kezelésének. (via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.