Egyetlen térkép megmutatja, hogy tört előre a szélsőjobb Ausztriában

külföld
2016 április 25., 19:07
comments 151

A szélsőjobboldali Szabadságpárt színeiben induló Norbert Hofer államfőjelölt nyert, a zöldek jelöltje a második, a szociáldemokrata induló pedig megelőzte néppárti riválisát a hétfő este közzétett végleges eredmények szerint az osztrák elnökválasztás előző napi, első fordulójában.

Norbert Hofer 35,1, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 21,3, míg a függetlenként induló Irmgard Griss 18,9 százalékot szerzett. A szociáldemokrata Rudolf Hundstorfert 11,3, a néppárti Andreas Kholt 11,1 és Richard Lugner építési vállalkozót 2,3 százalék támogatta.  

Miután az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt valamelyikére, vagyis Norbert Hoferre vagy Alexander Van der Bellenre lehet majd voksolni.

Ez a térkép, amit az AFP bécsi tudósítója osztott meg, jól mutatja, hogyan alakult Hofer támogatottsága országszerte.

link Forrás

Az ország döntő többségében a szélsőjobboldali politikus kapta a legtöbb szavazatot, csak Bécs jelent kivételt. Az első elemzések számos okot sorolnak fel: a gazdasági problémák mellett a bevándorlókkal kapcsolatos helyzet kezelése is megerősíthette a Szabadságpártot.

Ugyanakkor azzal, hogy a zöldek jelöltje lett a második, az is látszik, hogy az embereknek a teljes bevett politikai elitből elegük van. A Politico nemrég közvélemény-kutatást készített, e szerint csak az osztrákok 12 százaléka gondolja azt, hogy jó irányba mennek a dolgok náluk.

Az osztrák szövetségi elnöki szint ugyan főleg protokolláris, formális feladatokra terjed ki, de ettől még az eredmény nagyon egyértelmű visszajelzés a közhangulatról. Ausztriában parlamenti választások legközelebb 2018-ban lesznek, jelenleg a balközép szociáldemokraták koalíciós kormányt visznek a jobbközép Néppárttal. A két párt 2014-ben 26,5, illetve 23,7 százalékot kapott. Most a koalíciós pártok jelöltjei összesen húsz százaléknyi szavazatot kaptak, míg a legutóbbi elnökválasztáson, hat évvel ezelőtt 80 százalékot hoztak össze.

A szabadságpárti jelölt győzelmét varázslatosnak nevezte a francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen.

Hofer amúgy eléggé hasonló panelekkel dolgozik, mint a kontinens szélsőjobboldali politikusa, de az szokatlanabb, hogy a Deutsche Welle szerint annyira fél a menekültektől, hogy pisztolyt hord magával. Korábban beszélt arról, hogy Ausztriának ki kéne lépnie az EU-ból és megtiltaná, hogy a muszlim nők fejkendőt viseljenek. Egyben pedig az összes külföldi állampolgárt kizárná az osztrák szociális rendszerből.

Ugyanakkor hiába az elsőkörös nagyarányú győzelem, az elemzések többsége szerint a második körben nem Hofer fog nyerni, mivel már csak két jelölt közül lehet majd választani, és a Szabadságpártnak magas az elutasítottsága is, ezért várhatóan sokan összeállnak majd Alexander Van der Bellen mögött. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.