Saját gyerekét is megölné, ha drogozna, üzente meg a legnépszerűbb Fülöp-szigeteki elnökjelölt

Fülöp-szigeteken közelegnek a választások, és az erőszakpárti polgármester, Rodrigo Duterte egyre népszerűbb jelölt, jelenleg őt tartják a legesélyesebbnek, hogy az ország elnöke lehessen.

A 71 éves polgármester tömeges kivégzéseket ígért, nemrég pedig azzal keltett nagyobb botrányt, hogy előkerült egy felvétel, amin egy megerőszakolt ás meggyilkolt ausztrál misszionárius nő történetén viccelődött.

Vasárnap tévés vitán csaptak össze a jelöltek, és amikor elhangzott a kérdés, hogy a saját gyerekét is megölné-e, ha kábítószerekhez lenne köze, Duterte közölte, hogy igen.

AFP PHOTO / NOEL CELIS

Az elemzések szerint Duterte erőszakos, bosszúra utaló megjegyzései kifejezetten jól működnek, mert az országban sok a bűncselekmény, és rengetegen ragadtak a szegénységben.

A megerőszakolt nővel kapcsolatos megjegyzései miatt az ausztrál és az amerikai nagykövet is kritikus megjegyzéseket tett a jelölttel szemben, aki annyit üzent vissza, hogy fogják be. Arra a kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy ezzel tönkreteheti a kapcsolatot az országaik között, Duterte annyit mondott, hogy "ha én leszek az elnök, akkor hajrá, tegyék meg."

Ezután még hevesebb kritikákat kapott, hiszen az Egyesült Államok az ország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, az ausztrál kormány pedig segített a muszlim felkelőkkel kivívott békemegállapodás eléréséhez. Ekkor Duterte azt válaszolta, hogy csak egy feltételesen feltett újságírói kérdésre válaszolt. (Guardian)