A NAV megszállta a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát

bűnügy
2016 április 26., 11:41
comments 68
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói szállták meg reggel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pécsi székhelyét – írta meg a bama.hu.
  • A pécsi önkormányzat az MTI-vel azt közölte: „volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének”, talán ez a történés is mutatja és érthetővé teszi, miért volt szükség korábban a cég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére.

A hírportál szerint a cégnél egy bejelentés nyomán indult átfogó vizsgálat, több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is, akit a cikkben nem neveztek meg.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI megkeresésére közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, de további tájékoztatást a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott.

A bama.hu megkereste Cséplő Petrát, a porcelánmanufaktúra igazgatóságának elnökét, aki későbbre ígért tájékoztatást.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre múlt hétfőn azt közölte: attól tartanak, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amihez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a pécsi önkormányzat vagyonkezelő vállalata.

A pécsi önkormányzat akkor arról tájékoztatta az MTI-t: szándékuk, hogy a város emblematikus vállalata a jövőben is biztonságban legyen.

A céget kedden a déli órákban az MTI nem tudta elérni.

A pécsi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében a sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, „volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének”, utalva arra, hogy „már korábban is voltak félelmeik” a gyár működésével kapcsolatban.

Ez a történés is mutatja, és érthetővé teszi, hogy miért volt szükség korábban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére, azaz „védelem alá helyezésére” – írták.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelettel kapcsolatban a cég és fő tulajdonosi köre már februárban kifejezte fenntartásait, mivel akkori információik szerint a gyár ellen nem érkezett csőd- vagy felszámolási kérelem a Pécsi Törvényszékhez, és szerintük ehhez nem is volt jogalap. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.