Egész strómanbirodalmat épített fel egy alföldi csárdás, hogy ne kelljen adót fizetnie

Egy kecskeméti férfi 2004-től 2013 végéig egész strómanhálózatot épített fel, hogy nem kelljen adót fizetnie a csárdája és a sörözője után.

Ezt úgy érte el, hogy a működtetéshez strómanok nevén lévő cégeket használt fel. Bár ezek a cégek nem titkolták el a bevételeiket, a valós működés látszata érdekében benyújtottak bevallásokat, de sem a bevallott adókat, sem az alkalmazottak utáni járulékot nem fizették meg az államnak. Mivel a cégek vagyonnal nem rendelkeztek, így a tartozás végrehajtása sem vezetett eredményre

Mikor valamelyik már nagyobb köztartozást halmozott fel, egy újabb céget vontak be az üzletbe, és így tovább növelték a köztartozásokat. Az adóelkerülést irányító férfi összesen 9 céget használt fel a bűncselekmények elkövetéséhez. Ebben pedig családtagjai, bizalmasa, barátja és régi ismerősei segítették, akik az ügy további vádlottjai.

A fiktív cégeknek bérbe adott csárdákat és sörözőt valójában a 47 éves vádlott irányította, a strómanok, ahogy az a strómanoknál szokás, csak névleg álltak a társaságok élén, a fiktív cégek ténylegesen nem végeztek tevékenységet. A férfi célja az volt, hogy a csárdákból és a sörözőből származó bevételből ne kelljen adókat és járulékokat fizetnie.

A férfi anyagilag kiszolgáltatott embereket, később külföldi állampolgárokat vett rá arra, hogy strómanként fiktív cégeket alapítsanak. A 47 éves vádlott és 12 bűntársa összesen közel 260 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek. A nyomozás során ingatlanokat és készpénzt is zároltak, a főügyészség az okozott kár megtérítése érdekében vagyonelkobzást is kezdeményezett.

A vádlottak szabadlábon várják a tárgyalást, őket a főügyészség költségvetési csalással - közte különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással - és közokirat-hamisítással vádolja. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni. (napi.hu)

A címlapképért köszönet a Fortepannak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.