300 millió embert fenyeget az aszály Indiában

Az indiai kormány vízszállítmánnyal megrakott vonatokat küldött az ország nyugati részén elhelyezkedő Mahárástra államba, ahol elviselhetetlen állapotok uralkodnak az aszály miatt - írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Time.

fotó: wikipedia via pushkarv.org

Mahárástra India harmadik legnagyobb területű, második legnépesebb állama, ahol a nyáron 40 éve nem tapasztalt aszályra számítanak. Mezőgazdasági termények és az állatállomány pusztulása mellett már ivásra sincs elegendő vízkészlet ezeken a területeken; a Reuters jelentése szerint családok milliói kerültek életveszélyes helyzetbe.

Naponta 2,5 millió liter víz érkezik a térségbe, de ez messze nem elegendő, és a hírügynökségnek nyilatkozókszerint hetente csak egyszer jutnak forráshoz. Mahárástra államot mindig is sújtott az aszály, de az elmúlt években az elmaradó esőzések miatt súlyosbodott a helyzet.

Szakértők szerint a kormányzat nem kezeli megfelelően a helyzetet, a nagy vízszállítmányok jelentős részét a cukor és likőrgyárak eltérítik, ami rontja a helyzetet. 330 millió ember, India lakosságának negyedét, érinti az aszály, és a helyzet a nyár és a meleg közeledtével várhatóan még rosszabb lesz.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.