Kivándoroltak Európából a dinoszauruszok

ÁLLAT
2016 április 27., 06:54
comments 51

Nem pontosan világos miért, de 100 millió éve óriási dinoszaurusz kivándorlás történt Európából - írja a CNN. A leedsi egyetem kutatói bukkantak rá a bizonyítékokra, miközben egy hatalmas ősi leletekből álló adatbázist tanulmányoztak.

A kutatók most először vizuálisan is illusztrálták, hogyan, honnan és hova migráltak a dinoszaurusz csoportok, és azt látták, hogy a krétakorban valóságos dinoszaurusz exodus történt Európából.

A nagy dinoszaurusz vándorlás nem újdonság: ez a jelenség tudósok szerint 200 millió évvel ezelőtt kezdődött, miután a Pangea szuperkontinens lemeztektonikai mozgásai megindultak, és leváltak róla a ma ismert kontinensek darabjai.

Az viszont új, hogy Európából nagy számban léptek le a dinoszauruszok. A migráció okai nem világosak, a vezető kutató szerint mindenesetre a mozgások azt bizonyítják, hogy a dinoszauruszok is úgy működtek, mint az állatok: mindig újabb területeket és ökoszisztémákat próbálta megszállni. És terjeszkedtek is egészen 66 millió évvel ezelőttig, amikor aztán kihaltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.