Az oklahomai bíróság szerint nem nemi erőszak egy öntudatát vesztett lányt orálisan megerőszakolni

külföld
2016 április 28., 11:00

Komoly jogi vita tört ki az Egyesült Államokban, miután Oklahoma állam bírósága egyhangúlag arra jutott, hogy az állam nemi erőszakot szabályzó törvényei nem terjednek ki arra, ha egy eszméletét vesztett személlyel szemben orális szexuális aktust fojtat le valaki.

A döntés sokakat felháborodott, szerintük a nemi erőszaknak egy régi, rég jogilag és társadalmilag is meghaladott fogalmával dolgoznak, és ez a megközelítés csak az áldozatok hibáztatására alkalmas.

A perben egy 17 éves fiatal ügyét tárgyalták, aki egy 16 éves lányt támadott meg. Egy nagyobb társasággal ittak együtt, de a lány rosszul lett. A fiatal férfi ekkor felajánlotta, hogy hazaviszi. Szemtanúk elmondása szerint a lányt már az autóba is be kellett rakni, annyira nem volt magánál.

A vádlott később valóban elvitte a lányt a nagyanyjának a házához. De még mindig eszméletlen volt, ezért kórházba vitték. Ekkor végeztek rajta olyan vizsgálatot is, ami szexuális bűncselekmények nyomait kereste. Így akadtak rá a fiatal férfi DNS-ére a combján és a szája körül is.

A fiatal ezekután azt mondta a rendőrségnek, hogy a lány beleegyezett az orális szexbe. A lány viszont azt állította, hogy semmire nem emlékszik, ami a park elhagyása után vele történt. Az ügyészség orális szex kierőszakolása miatt emelt vádat a tinédzser ellen.

De a bíróság lesöpörte az ügyet, indoklásuk szerint erőszakos orális szexről nem lehet szó, ha az áldozat annyira részeg, hogy teljesen eszméletlen a cselekedet idején.

A Tulsa megyei ügyész, Bejnaim Fu csak totális megdöbbenéséről tudott beszélni az eset után. Hiszen a bíróság azt vette most figyelembe, hogy az áldozat miért nem volt képes beleegyezni a szexuális aktusba, és nem arra, hogy mi történt valójában.

Jogi szakértők szerint sürgősen az állami törvények felülvizsgálatára van szükség, ha ilyen kiskapuknak adnak helyet a jogi szabályozások Oklahomában. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.