Levélben magyarázza meg az állami tankönyvkiadó, hogy miért tanítanak Oravecz Nórát a harmadikosoknak

2016 április 28., csütörtök 10:34
462

Oravecz Nóra-idézettel tanítja a harmadikosokat környezetismeretre az állami Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kísérleti tankönyve, írtuk tegnap, és nem is akármilyennel:

Miután ezt megírtuk, emailben jelentkezett a kiadó vezető szerkesztője és központvezetője, de amit ő írt, azt sajnos nem közölhetjük, mert megtiltotta. De ha már így történt, elküldtük neki a következő kérdéseket:

  • Pontosan milyen tankönyvszerzői-kiadói megfontolások alapján került az Oravecz Nóra-idézet a harmadikos környezetismeret-tankönyvbe?
  • Ön szerint mely írói, szerzői, művészi kvalitásai teszik érdemessé Oravecz Nórát arra, hogy tankönyvben szerepeljen?
  • Az Oravecz-életmű mely darabjait tartja igazán figyelemre méltónak, melyeket javasolná jó szívvel kötelező vagy ajánlott olvasmányként? Személy szerint melyik a kedvenc Oravecz Nóra-műve, és miért?
  • A konkrét idézet véleménye szerint stilisztikai szempontból kikezdhetetlen, esetleg olyan képzavar (abúzió, illetve katakrézis), amit elrettentő példaként kellene tanítani?
  • Kifejtené, hogy miért találja igaztalannak a vonatkozó cikket?

Kóródi helyett az OFI Kiadói és Kommunikációs Igazgatósága válaszolt, szó szerint az alábbiakat. Azok között, akik megtalálják benne a választ a kérdéseinkre,

kisorsolunk egy mosolyt.