Van egy új gázvezetékes ötletük az oroszoknak

A Gazprom egy új nagy gázvezeték építését tervezi.

Ezt a mondatot az utóbbi két évben már háromszor leírtam, és mind a háromszor egy másik nagy építkezés tervére vonatkozott. Viszont mindig mellé került, hogy az egyik legfontosabb cél az, hogy Ukrajnát mint tranzitországot kikerülhessék.

2014-ben már el is kezdték építeni a Déli Áramlatot, ami Oroszországból a Fekete-tenger alatt ment volna Bulgáriába, onnan Szerbiába, Magyarországra és Ausztriába. Aztán az Európai Unió megfúrta a projektet.

Akkor bejelentették, hogy megépítik helyette a Török Áramlatot. Az is a Fekete-tenger alatt ment volna, majd Törökországon át Görögország felé haladhatott volna, ám a továbbiakat már ki sem lehetett találni, mert a szíriai háború miatt nagyon összeveszett a török és az orosz kormány, és lefújták az egészet.

Közben előkészítették az Északi Áramlat II-t, ami a Balti-tenger alatt vitt volna gázt Németországba, közvetlenül a most is félig üres Északi Áramlat I. vezeték mellett.

És íme, itt a legújabb ütlet, aminek még nincs neve, de most elneveztem Krími Áramlatnak. A Gazprom most azt vizsgálja, hogy kéne építeni agy gázvezetéket, ami a 2014-ben Ukrajnától elfoglalt Krím-félszigetről indul, a Fekete-tenger mélyén Görögországba vezet, majd ismét a tenger alá bukik és Olaszországban kerül ismét a felszínre. (novinite.com)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.