Az új lengyel kormány egy szakképzetlen havert ültetett a legrégebbi állami istálló élére. Most támadják őket, meg megdöglött a Rolling Stones-dobos feleségének két lova

gazdaság
2016 április 30., 09:50
comments 88

Lengyelországban 2015 októberében a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a választásokat, és a 8 éve kormányzó jobbközép Polgári Platformot legyőzve egyedül alakíthattak kormányt. 2016 elején már EU-szerte kritizálták az új vezetést, hiszen igyekezett minden pozíciót az ellenőrzése alá vonni. Alkotmányjogi viták közepette a lengyel médián is sokkal szorosabbra fogta a gyeplőt.

Azóta pedig az állami cégek vezetőit cserélgetik, és általában párthíveket ültetnek a korábbi vezérigazgatók helyére. A 14 legnagyobb állami tulajdonú állami vállalatból 13 élén lecserélték a vezérigazgatót, egyedül a a legnagyobb lengyel bank vezetőjét hagyták pozícióban. Ezek tőzsdén jegyzett cégek, így lehet követni az árfolyamuk alakulását. Az Economist összesítése alapján az állami tulajdonú cégek részvényárfolyama azóta elszakadt a magáncégekétől, és az állami vállalatok rosszabbul teljesítenek.

Az egész lengyel tőzsde gyengült, de míg a magáncégek részvényei most a 2015 eleji árfolyamuk kb. 80 százalékán állnak, addig az állami cégek a 2015 eleji árfolyamuk 74 százalékán.

A legnagyobb botrány abból lett, hogy Lengyelország egyik legelitebb, állami tulajdonú istállójának vezetői székébe az új kormány Marek Skomorowski közgazdászt nevezte ki. Nincsen semmi nyoma, hogy Skomorowski eddigi élete során bármikor foglakozott volna lovakkal, az viszont egészen biztos, hogy a PiS-hez vannak politikai kötődései. Elődje gyakorlott és elismert lótenyésztő volt.

A 199 éves istálló annyira híres, hogy több külföldi híresség is itt tartja díjnyertes lovait. A Rolling Stones dobosának felesége, Shirley Watts például négy kancáját adta be a Janow Podlaski nevű faluban lévő istállóba.

Azonban nem sokkal azután, hogy Skomorowski az istálló élére került, és megkezdődtek a személycserék a cégvezetésben, Shirley Watts négy lova közül kettő titokzatos körülmények között megdöglött.

A nő ezért a másik két lovát is kivette az istállóból, és perrel fenyegetőzik, (Economist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.