Lehúzta a rolót Venezuela utolsó sörgyára

Újabb elképesztő hír érkezett a mély politikai és gazdasági válságba süllyedt Venezuelából. Miután az állami dolgozók munkahetét két napra csökkentették, és a hét közepén bejelentették, hogy már az országgyűlési képviselőknek sem tudják kifizetni az áprilisi bért, beütött az igazi dráma:

pénteken bejelentette az ország legnagyobb sörgyára, hogy utolsó működő üzemét is bezárja.

Az ország sörtermelésének hetven százalékát biztosító Cervecería Polar korábban már három gyárát bezárta, a negyediket azért kellett leállítani, mert a vállalat nem jutott a valutához a kormányzattól, így pedig képtelen alapanyagot importálni. A gyár az elnököt és kormányzatát hibáztatja a kialakult helyzetért, akik válaszul államosítással fenyegetőznek.

Szomorúság. AFP PHOTO / FEDERICO PARRA

Nicolas Maduro elnök gazdaságpolitikája és az alacsony olajár mellett elmaradó bevételek úgy megfektették Venezuelát, hogy már három számjegyű az infláció, az ország valutatartaléka a 2009-es mennyiség harmada. A 30 milliós ország már napi élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcai üresek. A közszolgáltatások folyamatosan leállnak, az áramkimaradások rendszeresek.

Carlos Becerra / Anadolu Agency

Az ellenzék népszavazási kezdeményezést indított Maduro elnök elmozdítására. Az ehhez szükséges íveket két nap alatt 1,5 millióan írták alá. (TheNewYorkTimes)