Több száz síita tüntető foglalta el a bagdadi parlamentet

Az iraki főváros legbiztonságosabb, erősen védett zöld zónájába hatolt be több száz síita tüntető szombaton. Muktada asz-Szadr hitszónok hívei azután kezdtek átmászni a területet határoló falon, miután arról beszélt, hogy a parlament nem szavazta meg a szakértői kormányt. A tömeg egy része a zöld zónában randalírozni kezdett, mások csitították őket, végül elfoglalták a bagdadi parlamentet.


Muktada asz-Szadr még februárban adott 45 napos ultimátumot Haider al-Abádi miniszterelnöknek. A hitszónok azzal fenyegette meg az iraki kormányfőt, hogy ha kormányában a kulcsfontosságú minisztériumokat nem bízza szakértőkre, hívei megrohamozzák a zöld zónát. A síita vezető szerint csak akkor szorulhat vissza a mindent ellepő korrupció, ha a politikus távol maradnak a fontosabb tárcáktól. Muktada asz-Szadr azonban nem adott híveinek konkrét utasítást a demonstráció kiterjesztésére, de a szombaton közleményben állt ki a megmozdulás ellen, de arra kérte követőit, hogy a zöld zónában álló külképviseleteket ne támadják meg.

AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI

A BBC szerint a rendőrök könnygázzal próbálták napközben feloszlatni a parlamentben lévő tömeget, akik este elhagyták az épületet, ami elé tábort vertek.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.