Cirkuszból kiszabadított oroszlánokat vittek haza Dél-Afrikába

AFP PHOTO / BRETT ELOFF

Összesen 33 oroszlán térhetett vissza Dél-Afrikába szombat este. A nagymacskákat Dél-Amerikából szedték össze, ahol különféle cirkusztársulatok utaztatták és tartották rossz körülmények között őket.

Az állatok most egy nagyvadak számára fenntartott rezervátumba fognak kerülni. A szombati tranzit történelmi tett is volt, az állatok visszaszállítását szervező Animal Defenders International vezetője, Jan Creamer elmondása szerint még soha nem szállítottak ennyi oroszlánt egyszerre levegőben.

AFP PHOTO / BRETT ELOFF

Az oroszlánok korábban oroszlántalan körülmények között éltek, apró ketrecekben és teherautók hátulján tölötték egész életüket.

Kilenc oroszlánt Kolumbiából, huszonnégyet pedig Perúból menekítettek ki. Az állatvédők a helyi hatóságokkal együttműködve szállták meg a cirkuszokat, és szabadították ki a rosszul tartott állatokat.

A 33 oroszlánt most egy héten át állatorvos fogja megfigyelni, majd az állatokat bemutatjak egymásnak. A legtöbb oroszlán korábban soha nem érintkezhetett közvetlenül fajtársával, ahogy a szabad mozgás is teljesen ismeretlen fogalom a számukra.

Meglehetősen rossz fizikai állapotban vannak, ezért nem tudnának vadászni. Azaz folyamatos gondoskodást és táplálást igényelnek majd, vélhetően egész hátralévő életükben. (Guardian)