Izrael visszautasítja a Spiegel cikkét, ami arról szólt, hogy sokat romlott a német - izraeli viszony

Nagy vihart kavart Izraelben a Der Spiegel című német hetilap egyik hétvégi, a német-izraeli diplomáciai kapcsolatok romlásáról szóló cikke.

A Der Spiegel Jeruzsálem által hivatalosan elutasított cikke szerepelt a helyi vasárnapi lapok legfőbb hírei közt. A német lap szerint Angela Merkel kancellárt különösen aggasztja az izraeli kormány telepes politikája, a jövendő palesztin állam területén, Ciszjordániában folyó izraeli terjeszkedés, amely ellehetetleníti az izraeli-palesztin viszály két népnek két államot ígérő békés politikai megoldását.

A lap úgy tudja, hogy Merkel és külügyminisztere, Frank-Walter Steinmeier szerint minden más megoldás a palesztinokat másodrendű állampolgárrá degradáló "apartheid-államhoz" vezetne.

Benjámin Netanjahu és Angela Merkel idén februárban (Mehmet Kaman / ANADOLU AGENCY)

A Der Spiegel szerint magas rangú német tisztviselők már nem kívánnak feltétel nélkül mindenben együttműködni Izraellel, ahogy azt a múltban tették. Berlinben úgy vélik, hogy az izraeli döntéshozók ellehetetlenítik a kétállami megoldást, aggodalmuk szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök kihasználja és eszközként alkalmazza barátságát Németországgal.

"Jeruzsálem politikája nem járul hozzá Izrael zsidó és demokratikus jellegének megőrzéséhez, és ezt az aggodalmunkat Németországnak világosabban kellene az izraeli politikai vezetés tudomására hoznia"

- vélekedett a hetilapnak nyilatkozó egyik német politikus.

A Der Spiegel szerint januárban már meg is kezdődött a változás, amikor Netanjahu német diplomáciai segítséget kért egy európai uniós határozat szövegének mérséklésére, de a német külügyminiszter nem tett semmit ebben az ügyben.

Az izraeli kormány képviselői szerint Németország és Izrael kapcsolatai kiválóak, és az Izraellel való barátságát mindig vállaló Angela Merkel német kancellár elleni német belpolitikai támadás húzódhat meg a viszony romlásáról szóló cikk mögött.  

Jarív Levin idegenforgalmi miniszter - Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyik bizalmasa - a maga részéről mindehhez annyit tett hozzá, hogy "a két ország kapcsolatai szilárdak, de néha vannak nézeteltérések."

"Mindenekelőtt saját érdekeinket kell megvédenünk" - mondta, hozzátéve: a Németország által is pártolt kétállami megoldás (azaz hogy a palesztinok és az izraeliek is saját államukban élhessenek egymás mellett) "nem megoldás, hanem éppen ellenkezőleg, csak a palesztin oldal szélsőségeseit bátorítja" (MTI, Spiegel)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.