Kifütyülték az osztrák kancellárt saját pártjának majálisán

külföld
2016 május 1., 15:57
comments 66

Az elnökválasztás első fordulójában elszenvedett kínos vereség miatt Werner Faymann osztrák kancellárt pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) május 1-jei bécsi gyűlésén alig engedték szóhoz jutni a kancellárt.

"Törvényekre és a rendet biztosító eszközökre van szükségünk" - bizonygatta a kancellár a városháza előtt összegyűlt mintegy 80 ezer embernek a kormány egyre keményebb bevándorlási politikáját igazolva.

Faymann bírálói a gyűlés során "Mondj le!" és "Pártgyűlést azonnal!" táblákat tartottak a magasba. Az SPÖ-n belül sok kritikus előrehozott pártgyűlésen szeretné újraszabni a párt vezetését.

A tömeg kifütyülte és lehurrogta a pódiumon megjelenő kancellárt, és erős nemtetszésének akkor is hangot adott, mikor csak megemlítették a nevét. Faymann 2008 óta Ausztria kormányfője.

"Az embernek bírnia kell a kritikát, és komolyan is kell vennie, de a politikai irányvonalunk helyes" - hangsúlyozta a kancellár az APA osztrák hírügynökségnek és az ORF tévécsatornának adott vasárnapi interjújában. Faymann jelezte: esze ágában sincs lemondani.

photo_camera Hasan Tosun / Anadolu Agency

A szociáldemokrata-kereszténydemokrata szövetség előző vasárnap megalázó vereséget szenvedett az elnökválasztások első fordulójában, amelyet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Norbert Hofer nyert meg 35 százalékkal. Második helyen a függetlenként induló, ám a zöldek támogatását élvező Alexander van der Bellen ért célba több mint 21 százalékkal. A május 22-én esedékes második fordulóban ők ketten küzdenek meg az elnöki tisztségért.

A hagyományosan kormánypártnak számító Osztrák Néppárt (ÖVP) és Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből. Jelenleg az FPÖ Ausztria legerősebb politikai tömörülése; támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint stabilan 30 százalék fölött van. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt