16 év után megtalálták a Himalájában eltűnt hegymászók holttestét

sport
2016 május 02., 05:42
comments 84
Alex Lowe és David Bridges via alexlowe.org
photo_camera Alex Lowe és David Bridges via alexlowe.org

Alex Lowe, generációja tán legnagyobb hegymászója és társa, David Bridges 1999 októberében tűnt el a Himalájában:

a világ 14. legmagasabb csúcsát, a Sisapangmát mászták volna meg, amikor lavina sodorta el őket.

A balesetet nyilvánvalóan nem élhették túl, de holttestüket nem találták, egészen mostanáig:

két mászó, David Göttler és Üli Steck a múlt héten a Sisapangma oldalában folyó glecserben bukkantak rá a még mindig jégbe fagyott holttestükre.

Azonnal értesítették Lowe özvegyét, Jennifer Lowe-Ankert, aki új férjével, Alex Lowe egykori mászótársával, Conrad Ankerrel éppen Nepálban voltak, hogy a Lowe emlékére létrehozott jótékonysági alapítványuk ügyeit intézzék.

Conrad Anker a tragédia napján is együtt mászott Alex Lowe-val és Bridgesszel, de őt nem sodorta el a lavina, csak kisebb sérüléseket szenvedett. Göttler és Steck leírása alapján ő azonosította Loew-t és Bridgest. Mint mondta, a két mászó leírása alapján "kétségtelen", hogy az 1999-ben eltűnt párost találták meg, a ruházatuk egyezett.

Jennifer Anker-Lowe szerint "illő", hogy néhai férje holttestét hegymászók találták meg. "Nem egy jakpásztor, vagy egy kiránduló. Davidot és Ülit ugyanabból a fából faragták, mint Alexet és engem" - mondta. A maradványok megtalálása végre "lezárást és megkönnyebülést hoz", mondta még. (Via BBC, Outside)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.