Felfedte magát a Bitcoin alkotója

gazdaság
2016 május 02., 10:02
comments 195

Bizonyítékokkal alátámasztva felfedte kilétét a Bitcoin alkotója, akit eddig csak Satoshi Nakamoto álnéven ismertünk.

Tavaly decemberben a Wired és a Gizmodo írta meg, hogy nyomozásuk szerint az ausztrál vállalkozó, Craig Wright lehet a rejtélyes Nakamoto. Wright akkor nem kívánt nyilatkozni, de most, hat hónappal később maga állt elő megdönthetetlennek látszó bizonyítékkal:

olyan bitcoinokkal, amikről tudni lehet, hogy a virtuális valuta alkotójának a tulajdonában vannak.

Wright állítását a BBC tudósítása szerint "a Bitcoin-közösség prominens tagjai" is megerősítették, ugyanakkor a hírről szintén beszámoló, Wrighttal már a nagy bejelentés előtt beszélő Economist szerint "könnyen lehet, hogy valóban Wright Nakamoto, de az is, hogy nem".

Wright bejelentésének mindenesetre most a rejtély felfedésénél is nagyobb jelentősége lehet. A Bitcoin eredeti algoritmusa alapján a valuta határponthoz érkezett, elfogyott a "kibányászható" mennyiség. Ezért a Bitcoin-közösség egyik része most azért lobbizik, hogy a valós valutákhoz hasonlóan szabadítsák fel a bitcoin-nyomást is - vagyis szakítsák el a maga aranystandardjától, a "bányászható" mennyiségtől, és lehessen szabadabban is nyomtatni új pénzt. Wrightnak biztos lesz, és tán döntő szava lesz a vitában, bár Nakamotóként utoljára 2010-ben nyilatkozott meg a témában.

A téma iránt mélyebben érdeklődőknek ajánlanám az Economist kissé szkeptikus tldr-ét, vagy a BBC hiszékenyebb és felületesebb, de az enyémnél azért mélyebben szántó cikkét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.