Autonóm, automata hadihajót mutatott be az amerikai haditengerészet

külföld
2016 május 03., 04:33
comments 53
photo_camera A Sea Hunter 2016. április 7-én, keresztelője után a portlandi Williammette folyón. Fotó: US NAVY, public domain

Teljesen automatizált, autonóm - vagyis emberi beavatkozás nélkül, önállóan cselekvőképes - hadihajót mutatott be helyi idő szerint hétfőn az amerikai haditengerészet San Diegóban. A Sea Hunter (tengeri vadász) névre keresztelt hajó tehát

nem távirányítású,

nincs szükség emberekre a vezérléséhez. Ennek ellenére a most kezdődő kétéves tesztüzem elején azért lesz személyzete, hogy bármikor beavatkozhasson, ha valami gebasz lenne a rendszerrel.

Amit egyelőre nem fegyvereztek fel, és nem is tervezik a felfegyverzését:

a Sea Huntert eredendően tengeralattjárók felderítésére szánták,

de közben a technikai fejlődésnek hála kiszélesítették a feladatait.

A hajót eleve személyzet nélkülire tervezték, a tesztidőszakra felszerelt irányítófülke csak ideiglenes. A hajón amúgy nem is nagyon van hely személyzetnek. A vizeken optikai érzékelőkkel és radarral tájékozódik majd.

Az autonóm drónhajó fejlesztése 120 millió dollárba, egy példány legyártása 20 millió dollárba kerül, ami az amerikai hadiipari fejlesztések viszonylatában kifejezetten olcsónak számít, pl. ahhoz képest, hogy a korlátozottan használható F-35-ösök fejlesztésére már százmilliárdos nagyságrendben szórtak el pénzt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.