Autonóm, automata hadihajót mutatott be az amerikai haditengerészet

2016 május 3., kedd 4:33
55
A Sea Hunter 2016. április 7-én, keresztelője után a portlandi Williammette folyón. Fotó: US NAVY, public domain Fotó: John F. Williams

Teljesen automatizált, autonóm - vagyis emberi beavatkozás nélkül, önállóan cselekvőképes - hadihajót mutatott be helyi idő szerint hétfőn az amerikai haditengerészet San Diegóban. A Sea Hunter (tengeri vadász) névre keresztelt hajó tehát

nem távirányítású,

nincs szükség emberekre a vezérléséhez. Ennek ellenére a most kezdődő kétéves tesztüzem elején azért lesz személyzete, hogy bármikor beavatkozhasson, ha valami gebasz lenne a rendszerrel.

Amit egyelőre nem fegyvereztek fel, és nem is tervezik a felfegyverzését:

a Sea Huntert eredendően tengeralattjárók felderítésére szánták,

de közben a technikai fejlődésnek hála kiszélesítették a feladatait.

A hajót eleve személyzet nélkülire tervezték, a tesztidőszakra felszerelt irányítófülke csak ideiglenes. A hajón amúgy nem is nagyon van hely személyzetnek. A vizeken optikai érzékelőkkel és radarral tájékozódik majd.

Az autonóm drónhajó fejlesztése 120 millió dollárba, egy példány legyártása 20 millió dollárba kerül, ami az amerikai hadiipari fejlesztések viszonylatában kifejezetten olcsónak számít, pl. ahhoz képest, hogy a korlátozottan használható F-35-ösök fejlesztésére már százmilliárdos nagyságrendben szórtak el pénzt. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt