Húsz éve nem zuhant ekkorát az Apple részvénye

gazdaság
2016 május 03., 07:50
comments 96

Elég stresszes napjai lehetnek azoknak, akik Apple részvénybe, vagy az Apple részvénye által erősen meghatározott alap tőzsdei részvénycsomagbafektettek az Egyesült Államokban:

a vállalat részvényei húsz éve nem látott zuhanásban vannak április utolsó hete óta, amikor is egy hete tartó enyhe esés után 104 dollárról 93 dollárra zuhant a részvények árfolyama.

Ez azt jelenti, hogy az Apple egy hét alatt több mint tíz százalékot vesztett értékéből, piaci kapitalizációja ~574 milliárd dollárról ~531 milliárd dollárra csökkent.

Ez a bő hatvanmilliárd dolláros különbözet Magyarország egy évi teljes GDP-jének több mint ötven százaléka, amiből a matematikai összefüggésekre érzékenyek már azt is láthatják, hogy kár még könnyeket hullatni a cégnél, aminek a piaci értéke

kicsit több, mint négyszerese hazánk egy éves teljes hazai össztermékének.

A helyzet így is aggasztó, mert utoljára 1998-ban volt olyan, hogy az Apple-részvények árfolyama nyolc egymást követő nap is zuhanjon. Az akkori esés az újjászületés hírnöke volt, az árfolyam a cég élére egy évvel korábban visszatért Steve Jobs nagy átalakításaira vezethető vissza. Jobs ekkor ürítette ki a cég termékskáláját, állított le projekteket, szervezte át a cégét.

Most a mobilpiaci megtorpanás okozza a zuhanást: az Apple áprilisi negyedéves jelentésében öt év óta először számolt be az előző évi eladásokhoz viszonyított visszaesést. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.