Húsz éve nem zuhant ekkorát az Apple részvénye

Elég stresszes napjai lehetnek azoknak, akik Apple részvénybe, vagy az Apple részvénye által erősen meghatározott alap tőzsdei részvénycsomagbafektettek az Egyesült Államokban:

a vállalat részvényei húsz éve nem látott zuhanásban vannak április utolsó hete óta, amikor is egy hete tartó enyhe esés után 104 dollárról 93 dollárra zuhant a részvények árfolyama.

Ez azt jelenti, hogy az Apple egy hét alatt több mint tíz százalékot vesztett értékéből, piaci kapitalizációja ~574 milliárd dollárról ~531 milliárd dollárra csökkent.

Ez a bő hatvanmilliárd dolláros különbözet Magyarország egy évi teljes GDP-jének több mint ötven százaléka, amiből a matematikai összefüggésekre érzékenyek már azt is láthatják, hogy kár még könnyeket hullatni a cégnél, aminek a piaci értéke

kicsit több, mint négyszerese hazánk egy éves teljes hazai össztermékének.

A helyzet így is aggasztó, mert utoljára 1998-ban volt olyan, hogy az Apple-részvények árfolyama nyolc egymást követő nap is zuhanjon. Az akkori esés az újjászületés hírnöke volt, az árfolyam a cég élére egy évvel korábban visszatért Steve Jobs nagy átalakításaira vezethető vissza. Jobs ekkor ürítette ki a cég termékskáláját, állított le projekteket, szervezte át a cégét.

Most a mobilpiaci megtorpanás okozza a zuhanást: az Apple áprilisi negyedéves jelentésében öt év óta először számolt be az előző évi eladásokhoz viszonyított visszaesést. (Via Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.