Sorra bukja el a pereket a Johnson & Johnson a rákkeltő hintőpor miatt

Pár hónapon belül második kártérítési perét vesztette el a Johnson & Johnson az Egyesült Államokban. A válallatnak most 55 millió dolláros kártérítést kell fizetnie egy petefészekrákban szenvedő nőnek, mert a cég által forgalmazott hintőpor a bizonyíthatóan hozzájárult a betegség kialakulásához.

A Missouri államban élő Gloria Ristesund perelte be a nagyvállalatot, amely első fokon is elveszítette a pert. A fellebbezés utáni, végleges ítélet értelmében a nőnek a cég 5 millió dollár kompenzációs kártérítést és 50 millió dollár büntető kártérítést köteles fizetni.

A cég szóvivője, Carol Goodrich az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta, hogy a döntés ellentmond a vállalat 30 éve tartó eredményeinek, melyek szerint a kérdéses hintőpor biztonságos termék, és nem okoz semmiféle betegséget. A szóvivő bejelentette egyúttal, hogy a cég újból fellebbezést nyújt be.

A Johnson & Johnson ellen jelenleg 1200 per folyik azért, mert a cég éveken keresztül elmulasztotta megfelelően tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy intim hintőporának bizonyos összetevői kapcsolatba hozhatóak rákbetegségek kialakulásával. Emiatt a cég az idén februárban már egy 72 millió dolláros kártérítést volt kénytelen kifizetni egy petefészekrákban meghalt asszony családjának.

A cég 2012-ben, társadalmi nyomásra, már kivont számos, a termékeiben megtalálható, vitatott hatású összetevőt, amivel lényegében elismerve, hogy a termékek valóban károsak lehetnek az egészségre. 2014-ben pedig beszüntette a bizonyítottan rákkeltő hatású formaldehid hozzáadását a samponjaihoz. (MTI)