Íme, egy magyar karvalykeselyű-fióka

ÁLLAT
2016 május 04., 10:54
comments 41

A fent látható karvalykeselyű-fióka az első, aki Magyarországon született. A Nyíregyházi Állatparkban született, és már másfél hónapos.

A karvalykeselyű tenyészpár kb. húsz éve költözött a sóstógyógyfürdői állatparkba. A két madár hosszú ideig nem mutatott érdeklődést egymás iránt, de idén januárban fészket raktak, az egyetlen tojásból pedig 55 nap alatt kikelt a fióka - mondta Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője szerdán az MTI-nek.

A karvalykeselyű (Gyps rueppellii) tojó elrepül héthetes fiókájától a Nyíregyházi Állatparkban 2016. május 4-én. A kritikusan veszélyeztetett keselyűfaj szülei az országban először Nyíregyházán szaporodtak, és a ragadozókra jellemzően eddig életük árán is védelmezték fiókájukat, amihez most engedték először közel az állatpark munkatársait.
photo_camera MTI Fotó: Balázs Attila

A keselyűk tetemkeresési módszerét és a megtalált dög körüli csoportos megjelenését korábban rendkívül jó a szaglásukra vezették vissza, sőt, egyes népcsoportok egyenesen telepatikus képességeket tulajdonítottak nekik. Valójában azonban az óvilági keselyűk a táplálék megtalálásában a látásukra hagyatkoznak: amint egyik fajtársuk meglát egy tetemet, elkezd egyre alacsonyabban körözni körülötte, amit a többiek észrevesznek és követik. Nagyobb tömegben egy nagytestű állat maradványait akár húsz perc alatt képesek eltakarítani: elsőként a belsőségeket, majd a húst, a bőrt és végül a kisebb csontokat fogyasztják el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.