Közös sikerünk: csúcsot dönt a bárányhimlős megbetegedések száma

2016 május 4., szerda 7:27

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint idén csúcsot dönt a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon. Április közepéig mintegy 17 ezer fertőzést regisztráltak, ez az ötéves átlagértéket is meghaladja - olvasható a Házi Gyermekorvosok Egyesületének közleményében.

Tavaly majdnem 41 ezer megbetegedést regisztráltak, 2016 első hónapjainak adataiból megbecsülhető, hogy idén ez a szám emelkedni fog.

A bárányhimlő nem csupán a gyermekeket érinti, hanem azokat a felnőtteket is, akik nem estek át a betegségen, különösen a várandós anyákat. Becslések szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 5-10 százaléka nem esett át a bárányhimlőn gyermekkorában, ezek az emberek fogékonyak a fertőzésre.

Bár Magyarországon évek óta szó van arról, hogy a vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a bárányhimlő elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.

Az elmúlt években az Európai Unió több tagállama is úgy döntött, hogy a vakcina a kötelező nemzeti oltási program része legyen, így Németország, Ausztria, Ciprus, Luxemburg, Lettország, Görögország, valamint Olaszország és Spanyolország több régiója is. (via MTI)