88 ezer embert menekítettek ki a kigyulladt kanadai olajvárosból

külföld
2016 május 05., 03:29
comments 27

Az olajhomok-bányászat az elmúlt évtized egyik legnagyobb gazdasági dobása volt Kanadában, úgy is, hogy az olajhomok-lelőhelyek feltárása hihetetlen természeti károkkal jár. Alberta államába elképesztő mennyiségű pénz ömlött, és a termelés egyik központja a korábban álmos kisvárosok névtelenségében tengődő Fort McMurray lett.

link Forrás

Ez a város van most a pusztulás szélén, miután a közeli erdőtüzek jelenleg kontrollálhatatlanul emésztik fel az épületeket. Justin Trudeau miniszterelnök katonai segítséget ígért, közben pedig folyamatosan zajlik a város lakóit. Az időjárás is igen kedvezőtlenül alakul: szárazság, szél és az évszakhoz képest kifejezetten meleg idő.

link Forrás

Eddig legalább 1600 épület sérülhetett vagy pusztulhatott el, viszont csodával határos módon se sérültekről, se halottakról nem tudni. Egy lakópark gyakorlatilag teljesen megsemmisült. Jelenleg mintegy 1,8 ezer hektáros területen ég a város környéki erdő.

link Forrás

Az olajhomok-termelő területek még nincsenek közvetlen veszélyben, mivel azok a város másik felén fekszenek, de több helyen leállt a termelés, mert a munkásoknak el kellett hagyniuk a várost.

Joshua Brophy/AFP
photo_camera Joshua Brophy/AFP

Kanadai illetékesek szerint ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban. (Mashable, Washington Post, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.