Távozik a török miniszterelnök, mert összetűzésbe került Erdogánnal

Ahmet Davutoglu az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) következő kongresszusán távozik a török média értesülései szerint. Nem indul újra pártelnöknek és az AKP alapszabályának értelmében így miniszterelnök sem lehet.

A rendkívüli kongresszus május 22-én lesz.

Szerda óta mentek ezzel kapcsolatban a találkozások, amikor Davutoglu találkozott Recep Tayyip Erdogan államfővel.

Davutoglu már többször kifejezte nemtetszését amiatt, hogy Törökországot Erdogan egy prezidenciális rendszer irányába mozdítaná el, ahol jóval nagyobb hatalmat kapna az elnök.

Davutoglút maga Erdogan választotta ki a miniszterelnöki posztra, miután miniszterelnökből államfő lett 2014-ben.

Davutoglu és Erdogan egy januári temetésen (AFP PHOTO / OZAN KOSE)

A miniszterelnöki pozíció gyengülését jelezte az is, hogy múlt héten megvonták tőle a lehetőséget, hogy ő nevezze ki az AKP helyhatósági vezetőit.

A miniszterelnök távozása egy nagyon érzékeny időpontban éri Törökországot: a kurd felkelőkkel szembeni katonai fellépés, a sokasodó terrortámadások, a menekültválság kezelése, az EU-val kötött megállapodás végrehajtása és a nagyon fagyossá váló viszony az oroszokkal mind súlyos bel- és külpolitikai feladatként jelentkeznek.

Közben pedig Erdogan még látványosabban mozdult el autoriter irányba, aminek legutóbbi állomásaként a független sajtó maradékát szállta meg.  (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.