Semmelweis hazája végre megdönthette a kézmosás világcsúcsát!

Egészségügy
2016 május 05., 14:43

"Az orvosok a legrosszabbak" - mondja Dr. Hegedűs Zsolt, akivel a kézmosás világnapján, a Hallássérültek Tanintézetében beszélgetünk annak apropóján, hogy ez az iskola is csatlakozott az Országos Tisztiorvosi Hivatal Guinness-rekord-kísérletéhez. A terv az volt, hogy ma 14 000 magyar iskolás mosson egyszerre kezet - és tanulja meg a helyes kézmosást. A rekordot kb. egy éven belül fogják csak hitelesíteni, így ennek sikeréről egyelőre nem tudok beszámolni. De mert az eddigi rekordot ~3300 glasgow-i diák tartotta, nem kételkedem a sikerben. A rekordkísérletben az ilyen programokhoz mindig lelkesen csatlakozó, most éppen vízhetet tartó iskola 27 tanulója vett részt - ez egy nagyon kicsi iskola, arányaiban így nagyon is sokan.

Maga a kísérlet amúgy délelőtt zajlott, én csak délután fél háromra, Dr. Hegedűs Zsolt ortopédsebész és a Hand-in-Scan nevű magyar találmány bemutatójára mentem az iskolába, így keveredtem beszélgetésbe Hegedűssel, aki "fantasztikus dolognak" tartja, hogy már az iskolában tanítják a kézmosást.

A Hallássérültek Tanintézetének tanulói bemutatják a kézmosás létező leghelyesbb technikáját.
photo_camera A Hallássérültek Tanintézetének tanulói bemutatják a kézmosás létező leghelyesbb technikáját.

Bár alapvetőnek tűnne, hogy az orvosok minden betegérintkezés előtt kezet mossanak, Hegedűs szerint a valóságban kiábrándító a helyzet. "Még a nővérek is jobbak" - mondja. Ezt amúgy visszatérően hallottam forrásaimtól, és konferenciákon is elhangzott már, hogy a magyar orvosegyetemekről kikerülő rezidensek nagyon keveset tudnak a kézhigiénéről - Hegedűs szerint aztán a kórházakban sem leshetik el a jó példát a már praktizáló kollégáiktól.

Győzelem!
photo_camera Győzelem!

Szerinte ahhoz, hogy alapvetővé válljon a kézmosás, "szemléletváltásra van szűkség, amit már az iskolában el kéne kezdeni". Ezért is tartja nagyon jó ötletnek a rekordkísérletet, amivel egyrészt a sajtóban is téma lehet a kézmosás - pláne a helyes kézmosás - fontossága, másrészt

"Magyarország, Semmelweis hazája jó értelemben is felkerülhet a világtérképre".

A kézmosás és a kézhigiéné alapvető fontosságú lenne a gyógyításban. Hegedűs is megismétli a már nálunk is megjelent adatot, hogy ezzel az egyszerű - és az egészségügy viszonylatában fillérekbe kerülő - lépéssel 50-70 százalékkal lehetne csökkenteni a kórházi fertőzések számát.

Hegedűs az iskola tornatermében is sztár, de nem tud nagyobb sztár lenni a Hand-in-Scan Semmelweis szkennerénél. A magyar fejlesztésű eszköz pár másodperc alatt képes ellenőrizni, hogy megfelelően mosott-e kezet a tesztalany.

A nap sztárja a Semmelweis szkennes volt.
photo_camera A nap sztárja a Semmelweis szkennes volt.

Az eszköz nyilván nem olcsó, de a gyártó cég képviselője, Dajka Veronika és Hegedűs szerint ha minden magyar kórházba felszerelnének egyet, vagy legalább mindegyik kórházban kampányszerűen használnák, akkor nagyon nagy szerepe lehete a megfelelő kézmosásra oktatásban, és ami még fontosabb, az ellenőrzésben.

A szkennert egyéni azonosítókártyával lehet indítani, vagyis ha egy kórházban felszerelik, akár szúrópróba-, akár kampányszerűen is ellenőrizhetnék a kórházi dolgozók kézhigiéniáját. "Az egészségügy legfelsőbb rétegei még nem érdeklődtek, de kórházak már igen" - mondta érdeklődésemre Dajka. Külföldről már nagyobb a kereslet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.