Szinte biztos, hogy rosszul mosod a kezed

2016 április 21., csütörtök 6:32
58

Az elmúlt hetekben szívügyemmé vált a kézhigiénia, mert ha például a magyar kórházakban lehetőségük volna az orvosoknak tisztességesen kezet mosniuk, akkor

akár a kórházi fertőzések 50-70 százalékát is megelőzhetnék.

Ehhez például többet kéne költeni alkoholos kézfertőtlenítőre. Ez ugyan nem a legolcsóbb dolog a világon, de a költségei így is eltörpülnek egy kiadós kórházi járvány kezelési költségeinél, nem is beszélve az emberéletekben mérhető pótolhatatlan veszteségekről.

De van még más, gyakorlatilag költségmentes megoldás is:

meg kéne tanulni rendesen kezet mosni.

Most azt gondolhatják, hogy a kézmosásánál tényleg alig létezhet egyszerűbb dolog a világon. Mégis, szinte biztos, hogy rosszul mosnak kezet.

Legalábbis én még nem láttam embert, aki ne úgy mosna kezet, mint én, és ahogy azt az amerikai járványügyi központ, a CDC is javasolja. De van egy alternatív módszer, amit az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO dolgozott ki.

Ez kicsit bonyolultabb, és időigényesebb is:

  • a hagyományos kézmosás három lépésből áll, és fél perc alatt végezhetünk vele;
  • a WHO módszere hat lépéses, így tovább is tart, kb. 45 másodpercig.

Épp ezért a két kézmosási módszert összevető vizsgálatok eredményei szerint sokan csak részben végzik el, ami nem helyes. De ha valaki végigcsinálja - és azért csak 15 másodpercnyi pluszmunkáról van szó, nem lehetetlen kérés -, akkor sokkal nagyobb arányban pusztítja el a kezén a betegségeket okozó és azokat terjesztő mikrobákat.

Elmagyarázhatnám írásban is, de elmutogatva érthetőbb a dolog, ráadásul a New York Times csinált is róla egy fasza videót:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt