Ferenc pápa: Akik kerítéseket emelnek, elárulják a modern Európa alapítóinak álmait

2016 május 6., péntek 11:17

Manapság - sokkal inkább, mint valaha bármikor - az európaiaknak az Európai Unió alapító atyáihoz hasonlóan hidakat kellene építeniük és le kellene bontaniuk a falakat - fogalmazott pénteken Ferenc pápa a Károly-díj átvétele alkalmából mondott beszédében a Vatikánban.

A katolikus egyházfőnek a nemzetközi elismerést az emberséges, egységes és erős Európa melletti kiállásáért ítélték oda.

"Mi történt veled, humanizmus Európája, az emberi jogok, demokrácia és szabadság bajnoka? Mi történt veled, Európa, költők, filozófusok, művészek, zenészek és tudósok otthona? Mi történt veled, Európa, nemzetek és népek anyja, nagyszerű nők és férfiak szülője, akik életüket ajánlották, sőt feláldozták testvéreik méltóságáért?" - kezdte beszédét a 79 éves argentin származású pápa.

Az egyházfő megjegyezte, bár a kontinens elcsigázott, "továbbra is tele van energiaforrásokkal és lehetőségekkel". Európát egyre inkább árkok szabdalják, és kevésbé tűnik nyitottnak új társadalmi folyamatokkal szemben, amelyek képesek lennének minden egyént és csoportot bevonni a jelenlegi problémák új és termékeny megoldásának keresésébe - fejtette ki Ferenc pápa.

Ferenc pápa úgy vélte: az európai egység egyre halványul, és azok, akik kerítések emelését tervezik, elárulják a modern Európa alapítóinak álmait. "A béke hőseinek és a jövő prófétáinak, vagyis az alapító atyáknak a tervei ma sem számítanak idejétmúltnak" - jegyezte meg Ferenc pápa.

Elie Wiesel holokauszt-túlélő és Nobel-békedíjas író szavaival élve az egyházfő úgy vélte, Európának "emlékezet-átömlesztésre" van szüksége, hogy megszabadítsa magát a "gyors és egyszerű, rövidtávú politikai hasznok" jelentette kísértéstől - idézte az MTI.

Az egyházfő a kitüntetés átvételének alkalmából audiencián fogadta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét és Angela Merkel német kancellárt.

Juncker emlékeztetett, hogy az egyházfő, aki korábban számtalanszor felszólalt a menekültek ellátásának javításáért, tizenkét szíriai menekülttel tért vissza a Vatikánba a görögországi Leszboszon tett látogatásáról. "Bátorsággal tölti meg a szívünket, amikor azt látjuk, hogy a Vatikán lakosságához képest arányaiban több menekültet fogadsz be, mint bármelyik EU-tagállam" - mondta a pápának az Európai Bizottság vezetője.

A Nagy Károly frank császárról (747-814) elnevezett nemzetközi díjat minden évben annak ítélik oda, aki az európai gondolat és egység érdekében kiemelkedőt cselekedett. Két magyar is megkapta már az elismerést, a kerítésbontó Horn Gyula (1990-ben) és Konrád György író is (2001-ben), aki viszont mostanában menekültellenes lett.)