Matolcsy: Ha az államtól közpénz indul el, s az civil pénzzé válik, akkor az marad a civil vagyon körében

POLITIKA
2016 május 06., 04:04
comments 78

Miután nyilvánosságra kerültek a jegybank alapítványainak költései, először szólal meg a botrányról Nemzeti Bank elnöke. A Magyar Nemzetnek Matolcsy György elmondta, hogy

„azok a hírek, amelyek eddig a Magyar Nemzeti Bankot és alapítványait, illetve a jegybankelnököt rossz színben tüntették fel, azok az ellenzéki pártok és bizonyos médiaszereplők politikai blöffjei.”

Matolcsy hangsúlyozza, hogy fontos számára a miniszterelnök bizalma és egészen biztos abban, hogy folytatják a közös munkát.

„Nem az én véleményem fontos, hanem amit ő nyilatkozott, azaz hogy bízik bennem,”

tette hozzá Matolcsy. Arra kérdésre, hogy tervezi-e lemondását, egyértelműen felelt:

nemhogy nem tervezem, de nem is értem a kérdést.

Arra a felvetésre, hogy az alapítványoknak adott 267 milliárd forintnak máshol is lett volna helye, Matolcsy György úgy reagált, hogy

„mind mindenkinek van jogos javaslata arra, hogy mire legyen elköltve a pénz.„”

"A VS.hu-nak és Száraz István médiacégeinek juttatott pénz a jegybank elnöke szerint csak egy szakmai vita része.

„Mi úgy láttuk – s ezzel az elsőfokú bíróság is egyetértett –, hogy ha az államtól közpénz indul el, s az civil pénzzé válik, akkor az marad a civil vagyon körében,”

mondta. Hogy rokonainak kedvező döntések születtek volna a Pallas alapítványoknál, cáfolja:

„nekem Magyarországon körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 3-400 rokonom. A VS.hu portál esetében is tiszta a kép: az unokatestvérem cáfolta, hogy érdekeltségében állna az újság kiadója.”

Matolcsy György a Magyar Nemzetnek adott interjúban összesen hétszer használja a

blöff

szót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.