Háromszáz menő közgazdász véget vetne az adóparadicsomoknak

gazdaság
2016 május 09., 13:03
comments 172

Háromszáz közgazdász írta alá azt a levelet, amit az eheti londoni gazdasági világtalálkozón fognak bemutatni, és ami azt mondja ki:

az adóparadicsomok semmiféle előnnyel nem járnak,

és le kellene rántani ezekről a leplet.

Az aláírók között van többek között Thomas Piketty, Angus Deaton 2015-ben Nobel-díjjal kitüntetett közgazdász, Ha-Joon Chang, az University of Cambridge docense, Jeffrey Sachs, a Columbia University’s Earth Institute igazgatója, és Olivier Blanchard, az IMF volt vezető közgazdásza.

Jeffrey Sachs a BBC Radio 4-on azt mondta: "Az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának vezető szerepet kell vállalnia az adóparadicsomok felszámolásában. A Panama Papersből jól látszik, hogy ezek tömeges csalások, korrupció, adóelkerülés helyszínei."

"Az, hogy bizonyos területeken el lehet rejteni a vagyont olyan vállalatok mögé, amelyek nem végeznek tényleges tevékenységet, eltorzítja a globális gazdaság működését"

- áll a közös állásfoglalásban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.