"Mindig ellenzékben": a megújuló Magyar Nemzet kiradírozott öt évet a történetéből

Média
2016 május 09., 10:39
comments 141

Hétfő reggel váratlan látvány fogadta a Magyar Nemzet olvasóit.

A kisebb meglepetés, hogy a lap mostantól színesben jelenik meg. A nagyobb a lap új szlogenje:

Mindig!

A hétfői vezércikknek is ez a címe:

-- olyan részletekel, mint:

"De hát milyen is legyen a közéleti sajtó egy demokráciában, ha nem mindig ellenzéki? Mi más lenne a dolga, mint hogy ellenőrizze a hatalmat, s hogy mindenkor arra törekedjen, hogy hitelesen és közérthetően mutassa be és magyarázza el az olvasóknak, mi történik körülöttük és velük? A képlet egyszerű. Ha egy újság barátja a politikai erőknek, akkor nem tud a tényekhez ragaszkodni, és képtelen elfogulatlanul tájékoztatni. Az ilyesmi nem újság, hanem valami más."

Bátor szavak egy laptól, ami még két hónappal tulajdonosa, Simicska Lajos gecizése előtt is úgy drogosozta az ellenzéki tüntetések szervezőit, hogy maga Kocsis Máté se írhatta volna szemben. Ami csak egyetlen példa, túlságosan talán nem kell bizonygatni, hogy a Magyar Nemzet

2010 és 2015 eleje között nem volt kifejezetten ellenzékben.

A szintén Simicska-körbe tartozó, azóta hasonló utat bejáró Hír tévé igazgatója utólag például úgy értékelte korábbi tevékenységüket, "kiszolgáltuk a rendszert".

Amiről egyébként írnak is a vezércikkben ("A Fideszről levált Magyar Nemzetet tavaly Kövér László ellenzékinek kiáltotta ki", "A Magyar Nemzet ma a közhatalomtól és a pártoktól független újság"), de a szlogen alapján mégis úgy tűnik, mintha az új irány jegyében egyszerűen kitöröltek volna öt évet a saját történetükből. Mondjuk a "már egy éve ellenzékben" nem lett volna olyan erős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.