Napelemes erőmű épült Pécsen. Pécsett. Pécs mellett, na.

napelem
2016 május 09., 08:23

A széndioxid-kibocsátás hosszú távú csökkentéséhez nem lesz elegendő csak az eddig favorizált biomassza-felhasználás (szalmaerőmű) növelése, bizony nap- és szélenergiát hasznosító költséges beruházásokra is szükség van. És épülnek is ilyenek, ha nem is olyan ütemben, mint épülhetnének (a Fidesz-kormányok ideje alatt, 2010-től máig nem adott ki az állam engedélyt szélerőmű-építésre).

Az MVM most Pécsett adott át egy összesen 10 MW kapacitású napelem parkot, amivel számításaik szerint évente 15 ezer tonna CO2-kibocsátást válthat ki az ország. Az összesen több, mint 38 ezer napelem panel 3300 háztartás áramszükségletét lenne képes kielégíteni teljes kihasználtság mellett.

Napelem panelek az új pécsi fotovoltaikus erőműben az átadás napján, 2016. április 28-án. A több mint 4 milliárd forintos EU-s és állami támogatással megvalósult beruházással éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.
photo_camera Fotó: MTI (Sóki Tamás)

A beruházás mutatja az új idők trendjeit: az összesen 4,2 milliárd forintból, jórész EU-s és magyar költségvetési támogatással felépült létesítmény a Pécsi Hőerőmű mára hasznosításon kívül került területén jött létre, klasszikus rekultiváció helyett fedték le napelemmel az egykori zagyteret. Ahogy korábban megírtuk, sereghajtók vagyunk az EU-ban napelem kapacitás terén, még a keleti régiókban is, de összesen 110 MW kapacitású napelem arzenálunkat most ezzel az egy beruházással sikerült tíz százalékkal megfejelni.

A hazai legnagyobb naperőművet tavaly októberben adták át Visontánál, a Mátrai Erőmű mellett. A német befektető cég (RWE) 16 MW névleges teljesítményű napelemet telepített, állami vagy uniós támogatás nélkül. A beruházás ott is a rekultiváció kiváltásának gazdaságos módjaként, meddő terület lefedésével valósult meg.

(Nyitray Dániel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.