A török elnök beperelné a német médiavezért, aki röhögött az őt gúnyoló viccen

2016 május 10., kedd 15:07
108

Recep Tayyip Erdogan nem áll le. Az EU vezetése jelenleg a menekültügy kezelésében Törökország együttműködésére van rászorulva, a török államfő pedig erősen ki is használja a helyzetet. Erdogan azt már elérte, hogy Angela Merkel német kancellár belemenjen abba, hogy vádat emeljenek az Erdogant sértegető verset felolvasó német humorista, Jan Böhmermann-nal szemben.

Sokan már ebben is a német szólásszabadság súlyos korlátozását látták és Merkel is sok kritikát kapott, amiért ennyire sokat engednek Erdogannak, de most jöhet az újabb kör.

Az egyik legbefolyásosabb német médiavezető, az Axel Springert vezető Mathias Döpfner ugyanis még áprilisban írt egy nyílt levelet, amiben megüzente, hogy szolidáris Böhmermann-nal, és hangosan nevetett a versén, valamint teljes szívvel támogatja mindazt, amit a humorista mondott.

Erdogan és Jan Böhmermann (AFP PHOTO / dpa AND AFP PHOTO / Britta PEDERSEN AND SEBASTIAN CASTAÑEDA) Fotó: BRITTA PEDERSEN, SEBASTIAN CASTANEDA

A török elnök németországi ügyvédje most jelentette be, hogy Erdogan keresi a jogi lehetőségét, hogy Döpfnert is beperelje. Arra számítanak, hogy keresetüket első körben el fogják utasítani, de akkor felsőbb jogi fórumokhoz fordulnak majd.

A Springer szóvivője szerint ők még nem is hallottak erről a feljelentésről, de fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy Döpfner a művészet és a szatíra szólásszabadságát kívánta megvédeni levelével.

Az Erdogant képviselő jogi iroda hétfőn jelentette be, hogy sikerrel nyújtottak be egy keresetet Uwe Boll ellen. A német rendező arról ismert, hogy mindenféle listákon rendre a világ legrosszabb rendezői között tartják számon. Viszont egy videóban ő is megvédte Böhmermann-t.

Erdoganról régóta tudni, hogy nem bírja jól a kritikát, amióta 2014-ben elnök lett, Törökországban több mint 1800 eljárás indult a személyét megsértő törökök ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt