Barack Obama Hiroshimába látogat

külföld
2016 május 10., 11:33
comments 190

Barack Obama, hónapokon belül leköszőnő amerikai elnök még hivatala idején ellátogat Hiroshima városába, ahol az amerikai legierő 1945-ben a történelem eddigi legsúlyosabb nukleáris támadását hajtotta végre.

Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa

Obama egy hetes - Vietnámot is érintő - ázsiai látogatása idején, május 21. és 28. között utazik a japán városba. Ezzel ő lesz az első amerikai elnök, aki hivatali ideje során ellátogat az atomtámadás sújtotta településre.

1945. augusztus 6-án 140 ezer ember halt meg a támadásban Obama Shinzo Abe japán miniszterelnökkel közösen látogat el Hiroshimába. A Fehér Ház erről szóló közleményében jelezte azt is, hogy a látogatás nem jár együtt az Egyesült Államok hivatalos bocsánatkérésével.

Ben Rhodes, az elnök kommunikációs tanácsadója Twitterén azt írta, hogy az Egyesült Államok továbbra is "büszke azokra, akik harcoltak és kiálltak országukért a II. világháború során". Obama fejet hajt majd a háború ártatlan áldozatai előtt, de "nem fogja újranyitni azt a kérdést, vajon helyes volt-e atomfegyvereket bevetni a világháború végén", ehelyett a két ország közös jövőjére fókuszál majd. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.