Kiszivárgott, ahogy David Cameron arról beszél, melyek a legkorruptabb államok a világon

Erzsébet királynő 90. születésnapi ünnepségén csevegett a királynővel David Cameron brit miniszterelnök, itt készült az a felvétel, amin azt látni, hogy Cameron arról beszél, fantasztikusan korrupt országok vezetői jönnek egy rendezvényre hozzá a jövő héten.

Majd elárulja azt is, hogy Nigéria és Afganisztán szerinte alighanem a két legkorruptabb ország a Földön.

A királynő annyira nem figyelt oda Cameron szavaira, de a Canterbury-i érsek, Justin Welby, aki dolgozott is Nigériában, még hozzászólt a kérdéshez, kiemelve, hogy a jelenlegi nigériai elnök valójában épp nem korrupt, és nagyon keményen próbálkozik tenni valamit.

A társaságban ott állt a házelnök, John Bercow is, aki rákérdezett Cameronnál, hogy ugye akkor a saját költségükön utaznak Londonba, ahol a héten nagy antikorrupciós csúcs lesz, mire Cameron megnyugtatta, hogy igen. Majd a miniszterelnök elmondta azt is, hogy mivel ez egy antikorrupciós csúcs lesz, nem lesznek zárt tárgyalások, minden a nyilvánosság előtt fog zajlani, ezért az egész igazán érdekesnek ígérkezik.

A miniszterelnökség később kapott kérdést azzal kapcsolatban, hogy Cameron megbánta-e a kijelentését, de csak egy diplomatikus közleményt adtak ki, mely szerint épp azért hívták meg a vezetőket, mert mindketten küzdenek a korrupció ellen saját hazájukban és Nagy-Britannia támogatja őket ebben.

Az afgán elnök, Ashraf Ghani és nigériai kollégája, Muhammadu Buhari publikált is abban a könyvben, ami a csúcs idején fog megjelenni Cameron kiadásában. Ezekben az írásokban a két vezető is elismeri, hogy a korrupció súlyos gondokat okoz a hazájukban. (Guardian)