3600 milliárd forintnyi dollárt keresett meg a tavaly a top 25 befektetési alap vezetője

2016 május 11., szerda 4:33
21

Annak ellenére, hogy tavaly több befektetési alap is a rossz körülményekre panaszkodott az Egyesült Államokban, a legnagyobbaknak azért még így is baromi jól megy. A 25 legjobban fizetett befektetésialap-vezető tavaly

13 milliárd dollárt, azaz 3601 milliárd forintot keresett.

Ez az összeg nagyobb, mint Namíbia, a Bahamák vagy Nicaragua teljes gazdasága.

A 25 menedzser közül a Citadel nevű alapot vezető Kenneth Griffin és a Renaissance Technologies alapítója, James Simons keresett a legtöbbet, ők fejenként 1,7 milliárd dollárt, azaz kb. 471 milliárd forintot vihettek haza 2015-ben.

Ez a pénz az Egyesült Államokban 112 ezer ember éves fizetésének felel meg.

A befektetési alapoknál osztott menedzseri fizetések mellett eltörpülnek a Wall Street óriásbankjainak bérei is, pedig az itt dolgozókat a 2008-as gazdasági válság kirobbanása óta folyamatosan kritizálják a magas bónuszaikért. Tavaly a legjobban kereső bankár Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója volt, de ő is csak rongyos 27 millió dollárt (kevesebb, mint 7,5 milliárd forintot) kapott 2015-ben.

A legnagyobb befektetési alapok bámulatos fizetései ellenére 2015. nem volt jó év a befektetési alapoknak, több cég bukott nagyobb összegeket, és néhányan be is zártak. Az egyik kidőlt befektetési alap vezetője még támadta is az ellenséges környezetet és a piacot, befektetésialap-darálónak nevezte a Wall Streetet. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt