Festékbombákkal akarják elkergetni a kormányt Macedóniában

A szkopjei színes forradalom első ránézésre valami alternatív, városfejlesztési projektnek tűnhet, de valójában azért festenek be a fiatalok mindenféle épületet mindenféle színnel, mert már elegük van abból, hogy a kormány a legnagyobb botrányok ellenére sem hajlandó lemondani.

Fotó: AFP/ Robert Atanasovski

A színes forradalom tavaly decemberben indult, amikor kiderült, hogy több mint 20 ezer ember telefonját hallgatták le a titkosszolgálatok. A macedón ellenzék szerint a kormány a lehallgatott beszélgetéseket arra használta fel, hogy megfigyelje az ellenfeleit, és bebiztosítsa magát a következő választásokra. Nem sokkal később az is kiderült, hogy a kétmilliós országban 500 ezer kamu név szerepelt a választási névjegyzékben. Ezek főleg olyan emberekhez tartoztak, aki vagy meghaltak vagy elhagyták az országot.

Fotó: AFP/ Robert Atanasovski

Nikola Gruevski miniszterelnök persze mindent tagadott. A lehallgatásokat pedig megpróbálta idegen hatalmakra kenni. Mivel a menekültválság kezelésében az Európai Uniónak nagy szüksége van Macedóniára, ezért Brüsszel nem nagyon törte magát, hogy elítélje a kormányzatot.

Fotó: AFP/ Robert Atanasovski

Most áprilisban azonban újra beindultak az utcai tiltakozások, amikor a macedón elnök leállította a miniszterelnök elleni vizsgálatokat. Mivel az utóbbi években a fővárosban, Szkopjéban egy csomó olyan beruházás történt, amiben az ott élők csak a kormány pazarlását látják. Ezért is alakult úgy, hogy amit csak tudnak befestenek, hogy a kormány ellen tiltakozzanak. (Citylab)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.