Sanders és Trump győzött a keddi előválasztásokon

2016 május 11., szerda 2:08
21

A papírforma igazolódott a keddi amerikai előválasztásokon: Nyugat-Virginiában és Nebraska államban a republikánusoknál Donald Trump győzött, míg a demokratáknál Bernie Sanders vermonti szenátor magát hirdette ki győztesnek, igaz, a szavazatok feldolgozásának előrehaladtával szinte percenként változott az eredmény.

Bár a republikánus táborban Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó múlt heti visszalépésével Donald Trump maradt az egyedüli elnökjelölt, a szavazócédulákon azért változatlanul szerepelt néhány korábbi jelölt neve is. Ted Cruzra a nyugat-virginiai szavazók 11 százaléka, John Kasichre 10 százaléka, Ben Carsonra pedig 2 százaléka voksolt, s még Jeb Bush is kapott bő egy százaléknyi szavazatot. Donald Trump közben a voksok 76 százalékával győzött.

Nyugat-Virginiában 34 delegátus, azaz kongresszusi küldött elnyerése volt a tét, Nebraskában pedig 36 delegátusról döntöttek. Trump a nebraskai előválasztást - és vele mind a 36 küldött támogatását - is megnyerte. A demokraták csak Nyugat-Virginiában szavaztak, ők ugyanis Nebraskában már korábban választottak. Már az első részeredmények - bár a voksok feldolgozottságával arányban állandóan változtak -

Bernie Sanders győzelmét mutatták.

A vermonti szenátor alig egy órával az urnák zárása után már győztesnek hirdette ki magát, pedig az este során nemegyszer fordult a kocka, s nemegyszer Hillary Clinton vette át a vezetést.

Elemzők felhívják azonban a figyelmet arra, hogy Sanders jó előválasztási eredménye immár aligha befolyásolhatja Hillary Clinton elnökjelöltségi esélyeit, igaz, lassíthatja a volt külügyminiszter előretörését.

A vermonti szenátor végül 51 százalékos támogatottsággal nyerte meg a nyugat-virginiai előválasztást, amelyen Clintonnak csak a választók 36 százalékának bizalmát sikerült kivívnia. Győzelmi beszédében - amelyet Oregon államban mondott el híveinek hurrázása és tapsa közepette - Sanders így fogalmazott: nagyon nagyot győztünk.

Sanders a nyugat-virginiai eredménnyel immár a tizenkilencedik szövetségi államban szerezte meg a legtöbb demokrata szavazatot, míg Hillary Clinton huszonhárom államban győzött. (MTI)