Teljesen máshogy fogsz nézni a hamburgerre, ha meglátod, mit ír ez a gusztustalan tanulmány

Egy kaliforniai cég 22 étteremlánc 79 hamburgeréből 258 mintadarabot vizsgált meg molekuláris szinten, hogy megtudják, mi is van pontosan a kajában.

Az eredmény elég durva.

Három hamburgerben találtak patkány-DNS-t, egyben pedig emberi DNS-t is.

A szakértők szerint ez önmagában nem jelent komoly egészségügyi kockázatot, csak simán gusztustalan.

A patkány-DNS valószínűleg patkányürülékkel került a hamburgerekbe, az emberi DNS pedig hajjal.

Az elemzést végző labor nem volt hajlandó megnevezni az étteremláncot, ahol a patkányos és az emberi hamburgerbe botlott, csak annyit tisztáztak, hogy a három patkányszaros hambi közül az egyik vegetáriánus volt, ahogyan az emberi DNS-t tartalmazó is.

A minták között 89 vegetáriánus burger volt, és ezek közül 23,6 százalékkal volt is valamilyen probléma. De itt nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, volt például olyan szendvics, amit például babos hamburgerként reklámoztak, de egyáltalán nem volt benne bab. De több olyan vegetáriánus hamburgert is találtak, amiben volt hús.

A húsos hamburgerek között az volt a leggyakoribb gond, hogy a húspogácsákat olcsóbb hússal töltötték ki az eladók. Sok hamburgerben találtak csirke- vagy pulykahúst, és sokszor volt a marha mellett disznóhús a marhaburgerben, és a bárány mellett marhahús a bárányburgerben.

Ugyanez a laboratórium elemezte már a hotdogokat is, és azt találta, hogy a hamburgerekkel sokkal több a gond. (Forbes, Vice)