Egy kaliforniai cég 22 étteremlánc 79 hamburgeréből 258 mintadarabot vizsgált meg molekuláris szinten, hogy megtudják, mi is van pontosan a kajában.
Az eredmény elég durva.
Három hamburgerben találtak patkány-DNS-t, egyben pedig emberi DNS-t is.
A szakértők szerint ez önmagában nem jelent komoly egészségügyi kockázatot, csak simán gusztustalan.
A patkány-DNS valószínűleg patkányürülékkel került a hamburgerekbe, az emberi DNS pedig hajjal.
Az elemzést végző labor nem volt hajlandó megnevezni az étteremláncot, ahol a patkányos és az emberi hamburgerbe botlott, csak annyit tisztáztak, hogy a három patkányszaros hambi közül az egyik vegetáriánus volt, ahogyan az emberi DNS-t tartalmazó is.
A minták között 89 vegetáriánus burger volt, és ezek közül 23,6 százalékkal volt is valamilyen probléma. De itt nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, volt például olyan szendvics, amit például babos hamburgerként reklámoztak, de egyáltalán nem volt benne bab. De több olyan vegetáriánus hamburgert is találtak, amiben volt hús.
A húsos hamburgerek között az volt a leggyakoribb gond, hogy a húspogácsákat olcsóbb hússal töltötték ki az eladók. Sok hamburgerben találtak csirke- vagy pulykahúst, és sokszor volt a marha mellett disznóhús a marhaburgerben, és a bárány mellett marhahús a bárányburgerben.
Ugyanez a laboratórium elemezte már a hotdogokat is, és azt találta, hogy a hamburgerekkel sokkal több a gond. (Forbes, Vice)
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.