Amerikában bukhatják az állami támogatást azok az iskolák, ahol nem biztosítják a szabad vécéhasználatot a transznemű diákoknak

Az Egyesült Államokban az iskolák akár elbukhatják az szövetségi államtól kapott támogatásokat vagy akár eljárás is indulhat ellenük, ha nem biztosítják a transzneműeknek a szabad vécéhasználatot– jelentette be Loretta Lynch államügyész. Lynch szerint ezzel lehetne megvédeni a transznemű diákokat a diszkriminációtól és a társaik felől érkező zaklatásoktól.

A szövetségi kormány jelenleg is vitában áll Dél-Karolina állammal, ahol arra kötelezték az embereket, hogy mindenki a születési neme szerinti mosdókat használja.

Az Obama-kormányzat szerint a szövetségi iskoláknak tiszteletben kell tartaniuk a diákok nemi identitását. Lynch szerint a dél-karolinai törvények leginkább a faji alapú megkülönböztetésre hasonlítanak. Kiemelte azt is, hogy az államban nem engedik azt sem, hogy a meleg párok összeházasodhassanak. A törvények miatt per indult a szövetségi és a tagállami szintek között.

Dél-Karolina kormányzója, Pat McCrory szerint a törvényeket csak a józan ész szabályai szerint hozták meg, amiket az igazságügyi minisztérium túlreagál. Ugyanakkor a diszkriminatív törvényeket több helyi vállalat is bírálta. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.