Az ügyészség szerint formailag kizárt, hogy törvénysértés történjen a letelepedési kötvények körül

2016 május 13., péntek 12:21
108

A Népszabadság arról ír, hogy hiába érkezett már több feljelentés is a Központi Nyomozó Főügyészséghez a letelepedési kötvények értékesítése miatt, ezeket sorra elutasítják.

A feljelentők szerint azért lenne érdemes szétnézni a kötvényeket árusító cégek körül, mert ezek szinte kivétel nélkül offshore hátterűek, azaz átláthatatlan a tulajdonosi hátterük. Így azt sem lehet tudni, hogy végül a papírokért kapott pénz kinek a zsebében landol. Pedig a kötvények után járó jutalék akár azok névértékének negyedét is elérhetik.

A konstrukció szerint az a nem uniós tagállamból származó külföldi, aki legalább 300 ezer euróért vesz ötéves futamidejű letelepedési államkötvényt, fél évvel a vásárlás után letelepedési engedélyhez juthat Magyarországon. Korábbi közlések szerint 2016 februárjáig közel 3500 kötvényt értékesítettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség legutóbb április 28-án dobta vissza az egyik magánszemély feljelentését. Az indoklás szerint azért nem nyomoznak a cégek gyanús háttere miatt, mert

ezek az anomáliák szerintük nem számítanak bűncselekménynek.

A korábbi feljelentések visszadobását az ügyészség azzal indokolta, hogy mivel a letelepedési kötvények értékesítési feltételeit a parlament törvényben határozta meg, és az nem írta elő az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának, hogy a bevont külföldi cégeket ellenőrizze (például, hogy offshore hátterűek-e vagy sem), az Államadósság Kezelő Központnak pedig sem mérlegelési, sem döntési jogi nincs az ügyben,

fogalmilag kizárt a törvénysértés.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt