Nagyon hatásos nyilvános levelet írt egy lakattolvajnak a felsőtarkányi polgármester

lopás
2016 május 13., 19:47
comments 99

Olyan szigorú nyílt levelet írt egy tolvajnak a felsőtarkányi polgármester, hogy ha én loptam volna el a felsőtarkányi tópart kötélpályás csúszdájáról a lakatot és a rögzítő láncot, már rég elindultam volna, hogy visszavigyem.

Juhász Attila SImon a Facebookra posztolta ki a nagyon hosszú, ismeretlen tettesnek szóló levelet, amiben leírja, hogy rongálás és lopás miatt büntetőfeljelentést fog tenni.

Nem azért, mert az ellopott lánc és lakat olyan értékesek lennének, hanem azért, mert a lopás bűn, és rendnek kell lennie.

Polgármesterként és jogászként elítéli az erőszakot, de emberileg azért lehet, hogy megértené, ha valaki orrba verrné a tettest. Mindezek ellenére kiköti, ha a tolvaj kedd reggelig visszahozza a láncot egy új lakattal, nem kell félnie, nem kell vállalnia az arcát.

link Forrás

A teljes szöveg:

"»Tisztelt« akárki!

Te, aki voltál olyan rendes és a tóparti kötélpályás csúszdáról levágtad és elvitted a lakatot, valamint a rögzítő láncot!

Szeretném jelezni, hogy lopás és rongálás miatt büntetőfeljelentést teszek az önkormányzat nevében ellened. Nem azért mert a lánc és a lakat, amit tönkretettél és elloptál, vagy eldobtál olyan nagy értéket képvisel, és nem azért, mert ezek, illetve a kis kezed által letépett tábla pótolhatatlan. Nem. Azért, mert rendnek kell lennie és meg kell óvnunk a település vagyonát, értékeit, polgárait. Remélem a kamera felvételén látszik, hogy milyen ügyes gyerek vagy és remélem szépen mosolyogsz is a videón.

Annyi egérutat kapsz, hogy ha kedd reggelig visszahozod a láncot és egy új lakatot a hivatalba -nem kell vállalni az arcodat, ne félj - csak akaszd a kilincsre, visszavonom a feljelentést, hogy legyen egy jó napod. Én megértő vagyok.

A láncnak, a táblának és a lakatnak nem az volt a funkciója, hogy a "jogaidat" - merthogy azok ugye vannak,- korlátozzák. Hanem az, hogy a házirendet - a rend szónál kezd légy szíves az értelmező kéziszótárban -, ami szabályozza a tópart, mint közterület használatát, segítsen betartatni, ha már te és az esetleg hozzád hasonlók erre maguktól -ezt egyebként önkéntes jogkövetésnek hívják - nem hajlandóak.

De levágtad, tönkretetted, elloptad. Mert neked "jogod van" csúszkálni, úgy, és akkor használni mindent, ahogy neked tetszik mert természetesnek veszed, hogy minden érted van.
Van egy rossz hírem, ez nem így van!

Jogod az emberi méltósághoz, az élethez és egyéb alaptörvényben rögzített alapjoghoz van, itt, a közterületen a fenntartó, a működtető, a tulajdonos által meghatározott REND szerint használhatod a közvagyont! Ha neked itt jogod van csúszkálni este 20 óra után is, akkor ugyanúgy joga van az a tópart környékén -és mindenhol máshol - lakóknak, mégpedig a pihenéshez és az élhető élethez, valamint a fenntartó és tulajdonos önkormányzatnak az igénybevétel szabályozásához!

Tudod, arra ,hogy neked jogod van valamihez, csak akkor hivatkozhatsz, ha mások jogait is tiszteletben tartod. Az ott lakókét a pihenéshez- , a tulajdonosnak a tulajdonhoz és ezen belül a rendelkezési jogához való jogosultságát!

Az önkormányzat jogával élve feljelentést tud tenni.

A lakók pedig - felbuzdulva azon hogy a jogaikat semmibe veszed - esetleg orrba tudnak verni. Merthogy ha téged nem kötnek a szabályok, lehet ,hogy úgy gondolják -bár ez is teljesen helytelen és jogellenes - akkor őket sem. Elfogadni ezt jogászként nem tudnám, polgármesterként támogatni nem tudom és elítélem.

De emberileg lehet, hogy megértem..."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.