Nagyon lelassult a GDP növekedési üteme

2016 május 13., péntek 7:03
249

Mindössze 0,9 százalékkal, naptárhatással kiigazítva (ami a szökőnap miatt most épp jelentős volt) pedig csak 0,5 százalékkal bővült a magyar GDP az év első negyedévében, közölte a KSH. Negyedéves alapon 0,8 százalékos visszaesés volt.

Ez elég tragikus, mivel az elemzők azért vártak egy 2 százalék körüli éves növekedést.

Ez még csak az első becslés, ezért a részletes számokat nem ismerjük, tehát hogy például hogyan alakultak a beruházások vagy a fogyasztás.

A KSH által havonta közzétett számokból csak annyit lehetett tudni eddig, hogy az ipari termelés messze nem bővül olyan ütemben, mint korábban, az építőipar is gyenge, és a kiskereskedelmi forgalom, tehát a háztartások fogyasztásának növekedési tempója is lassult.

A statisztikai hivatal most annyit közölt, hogy főleg az építőipar gyengélkedése áll a csapnivaló szám mögött. Ez tényleg elég csapnivalóan néz ki, éves alapon 33,9 százalékon zuhant márciusban, főleg azért, mert az EU által finanszírozott projektek kifutóban vannak.

(KSH)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt