Nagyon lelassult a GDP növekedési üteme

Mindössze 0,9 százalékkal, naptárhatással kiigazítva (ami a szökőnap miatt most épp jelentős volt) pedig csak 0,5 százalékkal bővült a magyar GDP az év első negyedévében, közölte a KSH. Negyedéves alapon 0,8 százalékos visszaesés volt.

Ez elég tragikus, mivel az elemzők azért vártak egy 2 százalék körüli éves növekedést.

Ez még csak az első becslés, ezért a részletes számokat nem ismerjük, tehát hogy például hogyan alakultak a beruházások vagy a fogyasztás.

A KSH által havonta közzétett számokból csak annyit lehetett tudni eddig, hogy az ipari termelés messze nem bővül olyan ütemben, mint korábban, az építőipar is gyenge, és a kiskereskedelmi forgalom, tehát a háztartások fogyasztásának növekedési tempója is lassult.

A statisztikai hivatal most annyit közölt, hogy főleg az építőipar gyengélkedése áll a csapnivaló szám mögött. Ez tényleg elég csapnivalóan néz ki, éves alapon 33,9 százalékon zuhant márciusban, főleg azért, mert az EU által finanszírozott projektek kifutóban vannak.

(KSH)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.