Ez itt az elmúlt 7 év legjobb befektetése

gazdaság
2016 május 14., 09:06
comments 64

Nehéz elhinni, de az elmúlt hét év legjobban teljesítő befektetése nem Facebook- vagy Apple-részvények, nem a Bitcoin és nem is londoni vagy párizsi ingatlanok voltak. Hanem ez:

Ez itt egy százezer milliárd zimbabwei dolláros bankjegy.

Ezen a bankjegyen van a legtöbb nulla az egész világon.

Ez a szerencsétlen papír a 2009-es zimbabwei hiperinfláció idején keletkezett, és amikor forgalomba került még egy buszjegyre vagy egy szelet kenyérre sem volt egymagában elegendő. Nem is nyomtattak belőle olyan sokat, mert ekkora már a zimbabwei jegybanknak a papírra sem volt pénze, amire a bankjegyeket nyomtatta volna. Helyette inkább elkezdték a környező országok pénzeit elfogadni, főleg a dél-afrikai randot.

Néhány külföldi viszont viccesnek tartotta a sok nullát, és még amikor lehetett, bevásárolt a bankjegyből.

A legtöbbet talán John Wolstencroft nevű új-zélandi férfi vitte haza, és évekig nem is csinált vele semmit, csak ajándékba osztogatta az ismerőseinek. 2011-ben, mikorra elfogyott az első szállítmány, Wolstencroft még többet vett, de ekkor már darabonként 1,5 fontot, azaz durván 600 forintot ért egy bankjegy. Nemrég viszont a fia észrevette, hogy egy-egy ilyen bankjegyért akár 40 fontot, azaz kb. 16 ezer forintot is lehet szakítani az Ebayen. El is kezdték eladogatni a készletüket. Egy-egy bankjegyért legalább 20-25 fontot kapnak, ez pedig így is

1500 százalékos haszon az 1,5 fontos beszerzési árhoz képest.

A végén azért a magyar nemzet becsülete érdekében muszáj megjegyeznünk, hogy a 2009-es zimbabwei hiperinfláció a Guardian állításaival ellentétben csak a második legnagyobb történelemben. A legnagyobb inflációt ugyanis a II. világháború utáni magyar pengő tönkremenetele hozta el.

Ezen kívül a legtöbb nulla ugyan a százezer milliárdos zimbabwei bankjegyen van, de csak azért, mert a magyar jegybanknak 1946-ban volt esze a nullák szaporítása nélkül egyre nagyobb címleteket nyomtatni. A valaha forgalomba került legnagyobb címletű pengő ugyanis a 100 millió b-pengő volt, a b-pengő pedig a billió, azaz ezermilliárd pengőt jelentette. Ha tehát erre kiírták volna az összes nullát, akkor az így nézett volna ki:

100 000 000 000 000 000 000

(asszem).

A Wikipédia szerint terveztek 1 milliárd b-pengős bankjegyet is, de az már nem került forgalomba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.