Gyakorlatilag csapvízzel "fertőtlenítették" a műtőket a román kórházakban

külföld
2016 május 15., 06:50
comments 102

Egyre dagad a kórházi fertőtlenítőszerek botránya Romániában. Még április utolsó hetében írta meg a Gazetta sporturilor című napilap a Hexi Pharma nevű gyógyszeripari vállalat egy volt vegyészének bizonyítékaira hivatkozva, hogy a cég felhigított fertőtlenítőszereket szállított a romániai kórházakba.

photo_camera Ezen a 2010 decemberi felvételen Gheorhge Burnei, a Marie Curie gyerekkórház ortopédsebész-főorvosa mosakszik be műtét előtt. Neki még jutott fertőtlenítő, azóta már nem ilyen jó a helyzet. AFP PHOTO / ANDREI PUNGOVSCHI

Ez a cég 350 romániai kórház több mint kétezer műtőjébe szállít fertőtlenítőszert - vagyis valami annak mondott oldatot, ami a laboratóriumi vizsgálatok alapján csak nyomokban tartalmaz fertőtlenítőt.

A botrány a tavalyi bukaresti klubtűz apropóján robbant ki, a tűz sérültjei közül sokan kórházi bakteriális fertőzésben húnytak el. Ez ugyan égési sérüléseknél reális veszély, a sajtóban kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a román hatóságok megfelelően számolnak-e be a kórházi fertőzésekről - ezzel kapcsolatban Magyarországon is van gyanú.

Ekkor jelentkezett a fertőtlenítőszert szállító Hexi Pharma volt vegyésze, aki dokumentumokkal igazolta a csalást. Ő még csak három-hétszeres higításról beszélt, az azóta elvégzett vizsgálatok szerint

ennél sokkal drámaibb a helyzet.

Marosvársárhelyen találtak olyan mintákat, amelyek 4200-szorosukra voltak higítva, vagyis gyakorlatilag csapvíz volt a fertőtlenítőszer helyén.

A jelek szerint a csalás nem is volt titok, legalábbis a román hírszerző szolgálat azt állítja, hogy tudomása volt a dologról és tájékoztatta is róla az illetékeseket, a Presseone portál értesülései szerint pedig az orvosok, ha ők maguk vagy hozzátartozóik szorultak beavatkozásra, maguk vettek igazi fertőtlenítőszert. Vagyis tudhattak a csalásról.

A botrány miatt már lemondott az egészségügyi miniszter, aki korábban maga is kórházigazgató volt, és akinek a kórházában szintén higított fertőtlenítőt használtak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.