45 év után újra bemutatták Cannes-ban Makk Károly Szerelmét

A 69. cannes-i fesztiválon a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató Cannes Classics elnevezésű programban vetítették újra a filmet.

A vetítés előtt a 90 éves rendező személyesen köszöntötte a nézőket. Makk Károly a helyszínen elmondta, hogy ugyanazt a New York-i magyar szabók által készített, békebeli jól megcsinált szmokingot viselte, amely a 45 évvel ezelőtti bemutatón volt rajta először.

A rendező számos szakmai és személyes kapcsolatot köszönhet a fesztiválnak, ahol 1955 és 1987 között visszatérő vendégnek számított, hiszen hat filmjét mutatták be.

A Déry Tibor két novellája alapján készült forgatókönyvet politikai okokból hat évig a hatalom nem engedte megvalósítani. Az engedély azután érkezett meg, hogy 1969-ben a ZDF nyugat-német köztelevízió az írótól megvette a forgatókönyvet, és a rendezésre felkérte Makk Károlyt.

A rendező szerint a magyar politikai vezetés el akarta kerülni azt a világbotrányt, hogy egy Magyarországon betiltott forgatókönyvből német film készüljön, ezért engedélyezte a film elkészültét.

A Szerelem 1971-es cannes-i fogadtatása Makk Károly szavai szerint szédületes volt, a filmet tapsviharral fogadták a nézők, s még az utcán is őrjöngtek, amikor oldalán a két főszereplővel, Darvas Lilivel és Törőcsik Marival a vetítés után levonult a vörös szőnyegen. A harmadik főszereplő, Darvas Iván viszont nem lehetett jelen, miután a magyar politikai vezetés nem engedte ki a fesztiválra.

A rendező azt a pillanatot is felidézte, amikor a 45 évvel ezelőtti bemutató előtti sajtótájékoztatón egy újságíró megkérdezte a franciául kiváló beszélő Déry Tibortól, hogy szerinte 1956 forradalom vagy ellenforradalom volt. Mielőtt az író válaszolt volna, szokásához híven néhány másodpercig töprengett, miközben Dósai István, a filmforgalmazásért akkor felelős Hungarofilm vezérigazgatója magyarul odaszólt Makk Károlynak, hogy vegye át gyorsan a szót.

"Te hülyének nézel engem?"

- szólt vissza emlékei szerint Makk Károly, miközben Déry Tibor azt válaszolta :

"Forradalom"

"Ezután nem lehetett mit csinálni, ez otthon is tudomásul lett véve" - mondta most el Makk.

Az 1971-es zsűri elnöke Michele Morgan francia színésznő volt, aki a vetítés után titokban, mivel a zsűritagok nem találkozhatnak a versenyfilmek alkotóival -, Gaál István filmrendezőnek, a zsűri magyar tagjának közreműködésével egy étteremben találkozott Makk Károllyal, hogy elmondja neki, mennyire tetszett neki a film, és megszakad a szíve a Darvas Iván által játszott gyönyörű fiúért, akit két nő vár haza.

A Szerelem végül a zsűri díja mellett megkapta a Nemzetközi Katolikus Film- és Audovizuális Szervezet által adományozott OCIC-díjat is, valamint a két főszereplő, Törőcsik Mari és Darvas Iván külön dicsértben részesült.

A film felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg az idei fesztiválra. A cannes-i vetítésen jelen voltak a Filmalap vezetői és Andy Vajna filmipari kormánybiztos is.

Az eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) közreműködésével, a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készült. A teljes körűen restaurált Szerelem Cannes-ban volt látható először, és hamarosan ismét látható lesz a francia mozikban is. (MTI)