Az oroszok nagyon kiakadtak, mert ukrán énekesnő nyerte meg az Eurovíziót

külföld
2016 május 16., 08:30
comments 377

Az összeurópai dalfesztivál stockholmi döntőjében a 27 éves krími tatár énekesnő, Jamala 1944 című dalával nyert péntek este. Az ukránok szerint a dal a tatárok elleni, Sztálin által elrendelt etnikai tisztogatásokról szól.

Az oroszok szerint viszont a dal Krím pár évvel ezelőtti elfoglalásáról született. Korábban meg is próbálták kizáratni a versenyből, mivel direkt politikai üzenetet fogalmaz meg, ami a versenyszabályzat szerint tiltott dolog.

link Forrás
Az oroszoknak duplán fájhat a dolog, mert versenyzőjük, Szergej Lazarev nagy esélyesként érkezett, és a közönségszavazást meg is nyerte, a szakmai zsűri pontjainak kiosztása után viszont csak a harmadik lett.
photo_camera Jamalát Kijevben nemzeti hősként fogadták (Vladimir Shtanko / Anadolu Agency)

Ezután be is indult a diplomáciai gépezet. Előbb az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova arról posztolt arról Facebook-oldalán, hogy akkor a következő győztes dal majd biztos Szíriáról fog szólni, és meg is írta előre a győztes dalszöveget: “Assad blood, Assad worst. Give me prize, that we can host.”

Ráadásul mivel minden évben az előző év győztese rendezheti meg a viadalt, a következő döntő Kijevben lehet majd. Ami miatt befolyásos orosz politikusok már jelezték is, hogy bojkottálni kéne a versenyt.

link Forrás
Volt orosz képviselő, aki szerint az ukrán győzelem az oroszok ellen folytatott nyugati információs háború eredménye. Jelena Drapeko szerint ugyanerről szólnak azok a hírek is, hogy orosz sportolók doppingolnak, hogy orosz gépek sértik meg más országok légterét, hogy minden, amit tesznek, rossz. Ez jött ki az Eurovízió eredményében is.

Az orosz parlament külügyi bizottságának vezetője, Alekszej Pushkov szerint a verseny egy politikai hadszíntér lett, és szerinte Oroszországnak jövőre "Odessza mártírjairól", azaz az Ukrajnában meghalt szeparatista katonákról szóló dallal kéne indulnia.

Az orosz sajtótermékek is mind csalásról beszélnek, az RT egyenesen gyászjelentést adott ki, szerintük most ért véget az Euróvíziós Dalfesztivál. Akadtak olyan lapok is, amik felvetették, hogyan rendezhetne meg egy ekkora eseményt Kijev, amikor az ország keleti felében háború van, szétesőben a költségvetés és rendszeresek a zavargások a fővárosban. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.