Az új fülöp-szigeteki elnök visszaállítaná az akasztást, mert akkor nem kell golyókat pazarolni

külföld
2016 május 16., 03:49
comments 77

A frissen megválasztott Rodrigo Duterte csak június végén fogja letenni az esküjét, de az első sajtótájékoztatóján, amit a május 9-ei győzelme után tartott, már felvillantott részleteket abból, hogy milyen intézkedéseket tervez.

A populizmust a csúcsra röpítő 71 éves politikus, aki korábban csak városi polgármesterségig jutott, most pedig százmillió ember életét irányíthatja majd, közölte, hogy nem csak kampányelem volt a tömeges kivégzésekről szóló narratíva. Duterte életéről és terveiről korábban mi is részletesen írtunk.

Sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy indítványozni fogja a kongresszusban, hogy állítsák vissza az akasztás általi kivégzéseket. Ezt a módszert amúgy csak 2006-ban tiltották be az országban.

Másik bejelentett intézkedése, hogy a biztonsági erők éles tűzparancsot fognak kapni a szervezett bűnözői csoportok tagjaival és a letartóztatásnak erőszakkal ellenállókkal szemben.

Duterte arról beszélt, hogy minden szervezett bűnözővel szemben gyilkossági parancsot kapnak a rendőrök, sőt, ehhez még a katonai mesterlövészeket is bevethetnek majd.

Ezen kívül tilos lesz alkoholt fogyasztani közterületen éjjel 2 után és a gyerekek sem lehetnek kinn az utcán este egyedül. Ha egy gyereket mégis begyűjtenek éjjel a rendőrök, szüleik börtönbe kerülnek, tette hozzá.

Kivégzés nem csak drogkereskedelemért, de nemi erőszakért, gyilkosságért és rablásért is járhat majd a jövőben.

photo_camera Duterte első sajtótájékoztatóján, rajongói között (AFP PHOTO / TED ALJIBE)

Duterte elmondta azt is, hogy ő maga jobban kedveli az akasztást, mert ott nem kell golyót pazarolni. Kampányában azt ígérte, hogy 3-6 hónap alatt fogja felszámolni a bűnözést az országban. Több tízezer ember meggyilkolását ígérte be ezzel párhuzamosan. Óriási többséggel szavazták meg.

Az új elnök szerint a gond az, hogy az emberek nem tisztelik a törvényt, csak egy opcióként tekintenek rá.

Az eddigi elnök, Benigno Aquino a kampány során többször arról beszélt, hogy Duterte egy diktátor és terrort fog hozni az országra, de a választók nem hallgattak rá, az utódjaként kiszemelt Mar Roxas, aki gazdasági növekedést ígért, csak második lett.

Duterte több két évtizeden át volt Davao polgármestere, és itt amolyan halálosztagot vetett be a bűnözés visszaszorítására. Ő maga is ölt embert, de csapatai több ezer emberrel végezhettek. Emberi jogi szervezetek szerint nem csak komoly bűnözőkkel, de gyerekek és apróbb bűnöket elkövetők is az áldozatok között voltak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.