Az új fülöp-szigeteki elnök visszaállítaná az akasztást, mert akkor nem kell golyókat pazarolni

A frissen megválasztott Rodrigo Duterte csak június végén fogja letenni az esküjét, de az első sajtótájékoztatóján, amit a május 9-ei győzelme után tartott, már felvillantott részleteket abból, hogy milyen intézkedéseket tervez.

A populizmust a csúcsra röpítő 71 éves politikus, aki korábban csak városi polgármesterségig jutott, most pedig százmillió ember életét irányíthatja majd, közölte, hogy nem csak kampányelem volt a tömeges kivégzésekről szóló narratíva. Duterte életéről és terveiről korábban mi is részletesen írtunk.

Sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy indítványozni fogja a kongresszusban, hogy állítsák vissza az akasztás általi kivégzéseket. Ezt a módszert amúgy csak 2006-ban tiltották be az országban.

Másik bejelentett intézkedése, hogy a biztonsági erők éles tűzparancsot fognak kapni a szervezett bűnözői csoportok tagjaival és a letartóztatásnak erőszakkal ellenállókkal szemben.

Duterte arról beszélt, hogy minden szervezett bűnözővel szemben gyilkossági parancsot kapnak a rendőrök, sőt, ehhez még a katonai mesterlövészeket is bevethetnek majd.

Ezen kívül tilos lesz alkoholt fogyasztani közterületen éjjel 2 után és a gyerekek sem lehetnek kinn az utcán este egyedül. Ha egy gyereket mégis begyűjtenek éjjel a rendőrök, szüleik börtönbe kerülnek, tette hozzá.

Kivégzés nem csak drogkereskedelemért, de nemi erőszakért, gyilkosságért és rablásért is járhat majd a jövőben.

Duterte első sajtótájékoztatóján, rajongói között (AFP PHOTO / TED ALJIBE)

Duterte elmondta azt is, hogy ő maga jobban kedveli az akasztást, mert ott nem kell golyót pazarolni. Kampányában azt ígérte, hogy 3-6 hónap alatt fogja felszámolni a bűnözést az országban. Több tízezer ember meggyilkolását ígérte be ezzel párhuzamosan. Óriási többséggel szavazták meg.

Az új elnök szerint a gond az, hogy az emberek nem tisztelik a törvényt, csak egy opcióként tekintenek rá.

Az eddigi elnök, Benigno Aquino a kampány során többször arról beszélt, hogy Duterte egy diktátor és terrort fog hozni az országra, de a választók nem hallgattak rá, az utódjaként kiszemelt Mar Roxas, aki gazdasági növekedést ígért, csak második lett.

Duterte több két évtizeden át volt Davao polgármestere, és itt amolyan halálosztagot vetett be a bűnözés visszaszorítására. Ő maga is ölt embert, de csapatai több ezer emberrel végezhettek. Emberi jogi szervezetek szerint nem csak komoly bűnözőkkel, de gyerekek és apróbb bűnöket elkövetők is az áldozatok között voltak. (Guardian)