Beperlik Franciaországban a Facebookot, Twittert és Youtube-ot, mert nem szedték le a rasszista kommenteket

külföld
2016 május 16., 12:14
comments 212

Két francia antirasszista szervezet, az SOS Rasicme és az UEJF (Zsidó diákok franciaországi szövetsége) tesz feljelentést a techcégek ellen, mert szerintük oldalaikon nem távolítják el a rasszista, antiszemita, holokausztot tagadó, homofób kommenteket.

A keresethez egy elemzést is benyújtottak: egy hónap alatt született 586 posztról, melyeknél jelezték a szolgáltató felé, hogy az rasszista tartalom. De a Facebook csak az esetek 34 százalékában törölt, a YouTube 7, a Twitter pedig mindössze 4 százalék esetén.

Ezzel pedig az amerikai cégek megsértik a francia törvényeket a kereset benyújtói szerint, mivel Franciaországban a szolgáltatók kötelesek eltakarítani a sértő kommenteket, majd az azzal kapcsolatos információkat továbbítani a hatóságoknak.

Közleményükben azt is kifogásolták, hogy a közösségi oldalak moderálási elvei nem átláthatóak, és ez nem teszi lehetővé, hogy előrelépés történjen a rasszista kommentek elleni fellépésben. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.