Egykori CIA-s kém vallotta be, hogy segédkezett Nelson Mandela bebörtönzésében

Az amerikai hírszerzés egyik kémje adta azt a tippet a hatóságoknak, ami után letartóztatták Nelson Mandelát, aki utána 27 éven át ült börtönben.

Donald Rickard amerikai konzulhelyettes volt Durban városában Dél-Afrikában, mellette pedig a CIA tisztje is. Most egy rendezőnek, John Irvinnek árulta el, hogy köze volt ahhoz, hogy Mandelát 1962-ben letartóztatták a hatóságok. Erre azért volt szükség, mert az amerikaiak biztosak voltak benne, Mandelát teljesen a szovjetek irányítják.

Rickard elmondása szerint attól tartottak, hogy Mandela háborút indított volna Dél-Afrikában, amibe az amerikaiak is belekeveredtek volna, és a dolgok teljesen elszabadulhattak volna.

Irvin filmje, a Mandela's Gun a letartóztatás előtti hónapokra koncentrál, és Cannesben mutatják be.

DEBBIE YAZBEK / MANDELA FOUNDATION / AFP

Mandela csak 1990-ben szabadult a börtönből, 1994 és 1999 között volt Dél-Afrika elnöke. 2013-ban halt meg, 95 évesen, a világ egyik legjobban tisztelt embereként. Életéről korábban részletesen is írtunk.

Egykori pártjának, a Afrikai Nemzeti Kongresszusnak (ANC) a szóvivője komoly fejleménynek nevezte az új információ napvilágra kerülését. Zizi Kodwa szerint végig tudták, hogy a nyugati hatalmak együttműködtek az apartheidet fenntartó rezsimmel. Arról is beszélt, hogy szerinte a CIA a mai napig befolyásolja a dél-afrfikai politikai életet.

Rickard 1978-ig dolgozott a CIA-nal. Idén márciusban halt meg, két héttel azután, hogy beszélt Irvinnel. A Guardian kereste a CIA-t is, de nem kaptak választ.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.